Index Vakbarát Hírportál

Civilben is viperával fognak járni a hongkongi rendőrök

2019. szeptember 10., kedd 15:51

Viperával szerelik fel a rendőröket Hongkongban, hogy akár civilben is gyorsan reagálhassanak az erőszakos cselekményekre - jelentette be kedden John Ce rendőrfőnök. 

Ce szerint a rendőrség tiszteletben tartja a lakosság szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát, de arra kért mindenkit, hogy a közbiztonság érdekében békésen és észszerű módon éljen ezekkel a jogokkal,í írja az MTI.

Az intézkedést feltehetőleg az immáron három hónapja tartó tömegtüntetések eredményezték, amelyek az erősödő Pekingi befolyás miatt robbantak ki. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az egy ország, két rendszer elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre jobban növeli befolyását a városban, egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát.

A tüntetések közvetlen kiváltója egy olyan törvénytervezet volt, amelynek értelmében bűnügyi eljárás esetén a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának. Bár a tervezetet már visszavonták, a demonstrálók a szükségtelenül brutális rendőrségi akciók független kivizsgálását követelik.  Emellett a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek szabadon engedéséért, a velük szemben felhozott "lázadás" vádjának eltörléséért, illetve a demokratikus választások feltételeinek megteremtéséért is küzdenek. 

Az utóbbi időben a rendőrség többször is emberi jogi szempontból megkérdőjelezhető módon lépett fel a tüntetőkkel szemben. A demonstrálók emiatt arra kérték az Egyesült Államok konzulátusát, hogy szólítsák fel az amerikai kongresszust egy korábban beterjesztett javaslat elfogadására. A javaslat értelmében Washington támogatást biztosíthatna a város demokratikus fejlődésében, valamint az emberi jogok védelmében. 

A Hongkongban kialakult válsággal korábban részletesebben is foglalkoztunk.

Rovatok