Index Vakbarát Hírportál

Tömegpánik tört ki egy iraki vallási ünnepen, több embert halálra tapostak

2019. szeptember 10., kedd 05:47 | aznap frissítve

Legalább 31 embert tapostak halálra és százan sérültek meg az iraki Kerbelában, amikor tömegpánik tört ki egy vallási rendezvényen. A síita iszlám legszentebb ünnepének számító asúra vallási ünnepen a pánikot egy felüljáró leomlása okozta - írja az MTI. Az asúra a síiták egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Mohamed próféta unokája, Huszein imám halálának évfordulójáról emlékeznek meg. Az ünnepség alkalmából zarándokok százezrei utaznak a síiták egyik szent városának számító Kerbelába. Szeif al-Badr, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint félő, hogy az áldozatok száma még tovább emelkedhet. 

Átment az ukrán parlamenten Volodomir Zelenszkij javaslata az elnök leváltásának szabályozásáról. Az új ukrán elnök még az előző parlamentnek nyújtotta be a javaslatát, de az napirendre se tűzte. Most azonban átment a törvényjavaslat, miszerint a parlamenti képviselők az államfőt csak abban az esetben távolíthatják el hivatalából, ha az elnök hazaárulást vagy más bűncselekményt követ el. A törvény pontosan szabályozza, hogy mi az eljárás menete, ellentétben a korábbi hasonló törvénnyel, ami ezzel nem foglalkozott. Eszerint a képviselők többsége kérheti az impeachment elindítását, amit vizsgálóbizottság vizsgál meg. Ha elindul az eljárás, akkor az államfő legfeljebb öt ügyvédet vehet igénybe. A parlamentnek meg kell hallgatnia a vizsgálóbizottságot, és ha úgy vélik, hogy jogosak a vádak, kötelesek az alkotmánybírósághoz és a legfelsőbb bírósághoz fordulniuk.  Az impeachmentről szóló határozat akkor tekinthető elfogadottnak, ha a parlament tagjainak legalább háromnegyede megszavazza. Amennyiben az elnök magától lemond posztjáról, úgy az impeachment folyamatát leállítják.(MTI)

Őrizetbe vettek Lengyelországban 18 Greenpeace-aktivistát, mert megakadályozták egy mozambiki szénszállító hajó kikötését. A lengyel határőrség szerint éjfél körül avatkoztak be a környezetvédő szervezet Rainbow Warrior nevű vitorlás hajóján, miután azok három csónakban megközelítették a gdanski kikötőbe tartó, az afrikai Mozambikból szenet szállító hajót, hatásos kísérletet téve kikötésének megakadályozására, közben pedig nem reagáltak a határőrség felszólításaira. A Greenpeace szerint Stop Szén feliratot festettek a szénszállítóra, és békés akciót folytattak, de álarcos, gépfegyveres határőrök törtek rá a vitorlásukra. (MTI)

BREAKING: Greenpeace activists detained, stop coal shipment in Poland.

The climate emergency needs government to stop coal, not peaceful protestors.

Press release >> https://t.co/Vff3B2JCIj pic.twitter.com/hHPXVgjTiC

— Greenpeace PressDesk (@greenpeacepress) September 10, 2019

Csorbulhat a koszovói szerbek szavazati joga az október 6-i előrehozott parlamenti választáson, ugyanis a pristinai választási bizottság keddi döntése értelmében csak koszovói dokumentumok felmutatásával voksolhatnak az állampolgárok, a szerb kisebbség sok tagjának azonban csak szerbiai papírjai vannak. A 120 tagú pristinai parlamentben tíz garantált hely jár a szerb kisebbségnek, így a 120 ezres közösség aktívan tud részt venni törvényhozásban. A helyi szerbek többsége - a hivatalos Belgrádhoz hasonlóan - azonban nem hajlandó elismerni, hogy Koszovó immár 11 éve független állam, hanem továbbra is Szerbia részének tekinti az egykori déli tartományt, éppen ezért kizárólag szerbiai dokumentumokkal rendelkezik. Ez mindeddig nem okozott gondot. (MTI)

Válik a férje Sarah Palin volt alaszkai kormányzótól. A 2008-as amerikai elnökválasztás republikánus alelnökjelöltjétől Todd Palin 31 év házasság után pénteken nyújtotta be a válási dokumentumokat az anchorage-i legfelsőbb bíróságon. Válóokként vérmérsékletbeli összeférhetetlenséget jelölt meg, ami miatt lehetetlen az együttélés férjként és feleségként. 

Düsseldorfban legalább egy ember meghalt és többen súlyosan megsérültek, mert tűz ütött ki a helyi Marien kórházban, közölték a tűzoltók kedden. A sérültek közül hét ember állapota életveszélyes, négyen pedig súlyos állapotban vannak. Több mint 60 embert füstmérgezés miatt kezelnek.

Négy amerikai államban a republikánusok nem tartanak 2020-ban előválasztásokat.  A döntést a tagállamok republikánus pártjai szavazták meg a múlt hét végén. Ennek értelmében Nevada, Kansas, Arizona és Dél-Karolina nem ad lehetőséget választóinak az előválasztásokon szokásos vitára,  Drew McKissick, a Republikánus Párt dél-karolinai vezetője hétfőn közleményben tudatta: "mivel nincs legitim kihívója az előválasztásokon Trump elnöknek, azt a döntést hoztuk, hogy megtakarítunk a dél-karolinai adófizetőknek több mint 1,2 millió dollárt, és lemondunk a szükségtelen előválasztásról".

Hat csendőrt öltek meg fegyveresek hétfőn a Burkina Fasó-i Inatában. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a fegyveresek tőrbe csalták a küldetésről visszatérő csendőröket. Egyes források szerint a térségben aktív fegyveres terrorszervezet emberei követték el a támadást. 

Kimentették a Georgia állam partjainál felborult dél-koreai teherhajó teljes legénységét - jelentette be az amerikai parti őrség hétfőn, helyi idő szerint a kora esti órákban. A Golden Ray nevű teherhajó legénységének 19 tagját és a velük lévő kormányost még hétfőn hajnalban kimentették az éjjel felborult hajóból, hétfő estére pedig a még a hajón rekedt további négy embert is sikerült épségben megmenteni.  

(MTI)

Rovatok