Index Vakbarát Hírportál

Trump kirúgta a nemzetbiztonsági tanácsadóját

2019. szeptember 10., kedd 18:51 | aznap frissítve

Kirúgta Donald Trump a nemzetbiztonsági tanácsadóját, John Boltont, mivel alapvető nézeteltéréseik voltak olyan fontos külpolitikai kérdéseiket illetően, mint Irán, Észak-Korea és Afganisztán kérdése, írja a New York Times.

Trump a Twitteren jelentette be, hogy a továbbiakban nem tart igényt Bolton munkájára. Trump azt is elmondta, hogy azért kérte Bolton lemondását, mivel képtelen volt közös nevezőre jutni biztonsági tanácsadójával alapvető kérdésekben, mint például, hogy mihez is kezdjenek Észak-Koreával. 

Trump sokak szerint túl engedékeny az ázsiai diktatúrával szemben, miközben Bolton azok között a keményvonalasok között van, akik alapjában véve megbízhatatlannak tartják a Kim-rezsimet.

Bolton is megszólalt a dologgal kapcsolatban, állítása szerint ő ajánlotta fel elsőnek a lemondását a posztról, amire Trump csak annyit mondott, hogy „holnap megbeszéljük”.

A CNN értesülései szerint a szakítást heves vita előzte meg, állítólag a tálib vezetők fogadásán kapott hajba Trump a tanácsadójával.

Trump a jövő héten fogja kijelölni Bolton utódját. Az amerikai elnök továbbra is békülékeny hangot üt meg Phenjannal, annak ellenére, hogy Észak-Korea továbbra is rakétakísérleteket folytat, és nemrég hajlandóságot mutatott arra is, hogy találkozzon az iráni elnökkel.

Rovatok