Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta magát egy udmurt filozófus az izsevszki parlament előtt

2019. szeptember 10., kedd 15:59

Felgyújtotta magát egy 79 éves nyelvész, filozófus az udmurtföldi főváros, Izsevszk parlamentje előtt, adta hírül az ELTE Finnugor Tanszéke. Albert Razin udmurt származású tudós többször élesen kritizálta az új orosz nyelvtörvényt, amiben megtiltották a helyi kisebbségi nyelvek, így az udmurt kötelező oktatását, még a többségében kisebbségek lakta területeken is.

Az Udmurt Nemzeti Egyetemi Humanitárius Intézet egykori tudósa öngyilkos akcióját az udmurti parlament nyári szünet utáni első ülésnapjára időzítette. Az udmurtok nyelvhasználati jogainak helyreállítását követelő idős férfi először szórólapokat osztogatott az ülésre érkező politikusoknak, és egy

ha holnap eltűnik a nyelvem, kész vagyok ma meghalni

- feliratú transzparenst tartott. Később felgyújtotta magát, testének 90 százaléka megégett, a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az udmurti parlament az esetet követően elhalasztotta az ülését, amin egyébként a vitatott nyelvtörvény véleményezése lett volna napirenden.

Az ELTE Finnugor Tanszékének bejegyzése szerint a hír megrázta nemcsak a finnugor világot, hanem az oroszországi kisebbségeket is, Kazányban Én vagyok Albert Razin-feliratú, tatár nyelvű transzparensekkel tüntetnek.

Az udmurtok az uráli, azon belül a finnugor népek finn-permi ágához tartozó nép. Legközelebbi rokonaik a komik (zürjének), velük együtt alkotják a permi ágat. 2002-ben 637 ezer fős volt a lélekszámuk. Többségük ortodox keresztény, de vannak köztük ateisták és sámánisták is.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok