Index Vakbarát Hírportál

600 ezren vonultak az utcára Barcelonában

2019. szeptember 11., szerda 19:56

Barcelonában a helyi rendőrség tájékoztatása szerint hatszázezren vonultak utcára a katalán nemzeti ünnep  alkalmából rendezett megmozduláson szerdán, melyen a függetlenségi törekvések iránti egységet kívánták megmutatni a szervezők.

"Ismét utcára vonultunk, hogy követeljük az egységet. De nem akármilyen egységet, hanem egységet a függetlenségért. Azt, amely egyesített bennünket 2017 szeptemberének és októberének feledhetetlen heteiben" -mondta Elisenda Paluzie, az esemény főszervezőjének számító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet elnöke beszédében.

A felvonulás hivatalosan 17 óra 14 perckor kezdődött, mivel a katalán nemzeti ünnepen az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost.  A transzparensek többségén a katalán köztársaság megteremtésének, illetve a függetlenségi vezetők szabadon engedésének követeléseit lehetett olvasni, de feltűntek a katalán kormányt bíráló üzenetek is. 

A legutóbbi, két hónappal ezelőtt közzétett közvélemény-kutatás szerint, amelyet a katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) készített, a Katalóniában élők 44 százaléka támogatja a Spanyolországtól elszakadást, míg 48,3 százaléka ellenzi. (MTI)

Rovatok