Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida vezetője merényletekre szólított fel szeptember 11. évfordulóján

2019. szeptember 11., szerda 19:35 | aznap frissítve

Az al-Kaida vezetője, Ajman az-Zavahri újabb terrortámadásokra szólított fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján, közölte az amerikai SITE hírszerzési csoport. 

„Izrael és amerikai, brit, francia, orosz, illetve más európai szövetségeseinek befolyása világszerte megnőtt” – mondta Ajman az-Zavahri a felvételen. Arról beszélt, hogy Izrael és szövetségesei elfojtják a dzsihádot Palesztinában. „Megtorlásul támadjátok őket Palesztinában elkövetett bűneikért és Izrael támogatásáért” – folytatta.

Zavahri videójában a dzsihádnak hátat fordító szélsőségeseket is bírálta. A terrorista vezér olyan egykori szélsőségesekre utalt kijelentésével, akik börtönbe kerülve változtattak nézeteiken, és a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat utólag már elfogadhatatlannak mondták a civil áldozatok miatt.

Közben az Egyesült Államokban a 2001-es terrortámadás áldozataira emlékeznek. Donald Trump amerikai elnök a védelmi minisztériumnál, a Pentagonnál koszorúzott és mondott beszédet. Az áldozatok hozzátartozóihoz, rokonaihoz szólt Trump, és „személyes és örökké tartó veszteségről” beszélt. Ezt megelőzően az elnök a first ladyvel együtt elhelyezte a kegyelet koszorúját a minisztérium épülete előtti emlékműnél. Trump beszédében az afganisztáni tálibok és a terroristák elleni harc erősítését ígérte. (MTI)

Rovatok