Index Vakbarát Hírportál

Több brit-ausztrál civilt is fogva tartanak Iránban

2019. szeptember 11., szerda 11:00

Frissítés: 

Három brit útlevéllel rendelkező ausztrált, köztük két nőt is fogva tartanak Iránban, egyikük már egészen 2016-tól raboskodik az országban, írja a Sky News.

Az ausztrál külügyminisztérium megerősítette a lapnak, hogy összesen három állampolgáruk raboskodik Iránban. Ebből egyikük egy blogger nő, aki szintén ausztrál vőlegényével utazgatott Ázsia-szerte. Őket tíz héttel ezelőtt tartóztatták le. A lap szerint nekik az iráni hatóságok azt mondták, azért tartják még mindig fogva, mert egy fogolycserét akarnak Ausztráliával. 

Egy másik nő, egy egyetemi tanár pedig már közel egy éve börtönben van, ahol tíz éves büntetését tölti, de az a lap szerint nem teljesen tiszta, hogy milyen bűncselekmény miatt.

A brit külügyminisztérium már korábban figyelmeztette a brit-iráni kettős állampolgárokat, hogy ha lehet, mostanában ne utazzanak Iránba, mert fennáll a veszélye annak, hogy ott tartják őket.

A lap a letartóztatásokat összevonja a két ország tankerlefoglalásaival. Júliusban a Grace1 nevű iráni tankerhajót a brit hatóságok lefoglalták Gibraltárnál. A hajó a gyanú szerint olajat szállított volna Szíriába, hogy az EU-szankciókat megkerülve ellássa az országot. A hajót végül augusztusban váratlanul szabadon engedték.

Ez aztán komoly feszültséget okozott az Egyesült Királyság és Irán között, aminek az egyik következménye az lett, hogy  irán is lefoglalt egy brit tankerhajót .

Hivatalosan tagadják, de a BBC információi szerint egy ideje kering a pletyka, hogy a két ország túszcserét hajtana végre, vagyis a Grace1 elengedése után az irániak elengednék a náluk lévő brit tankert, a Stena Imperót. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy ez megtörtént volna.

Rovatok