Index Vakbarát Hírportál

40 ezer magyar jelezte, hogy Angliában maradna a brexit után

2019. szeptember 12., csütörtök 13:23 | aznap frissítve

Különböző számok voltak ismertek azzal kapcsolatban, hogy hány magyar él/dolgozik Nagy-Britanniában, most viszont hivatalos számot közöltek azzal kapcsolatban, hogy hányan kértek tartós letelepedési engedélyt. A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint 1,5 millió fölötti azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz, közülük 39 700-an magyarok.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz, írja az MTI.

Nyilvános az Operation Yellowhammer

Szerdán a brit kormány nyilvánosságra hozta azt az augusztusban elkészült dokumentumot, ami a Operation Yellowhammer nevet viseli, és arról szól, hogy mi a legrosszabb verziója annak, ha London megállapodás nélkül hajtja végre a brexitet.

Az anyag tartalmamár augusztusban kiszivárgott: jelentősen megnövekedett sorok, akár két napos várakozásokra kell felkészülni a határon, drágulhatnak a gyógyszerek, élelmiszerek, a szociális ellátás.

A tárca csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő 3,2 millió állampolgára közül augusztus végéig 1,34 millióan tették meg, és a letelepedett státusért folyamodók száma azóta átlépte a 1,5 milliót. Az augusztus 31-i állapotot mutató lista élén a lengyelek állnak több mint 240 ezer kérvénnyel. 

Rovatok