Index Vakbarát Hírportál

Ciszjordánia annektálásának izraeli terve aggasztja az ENSZ-t

2019. szeptember 12., csütörtök 06:04

Növelheti a feszültségeket a Közel-Keleten Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő terve, miszerint választási győzelme esetén a zsidó állam annektálni fogja Ciszjordánia egy részét – idézte az MTI a az orosz külügyminisztérium szerdai állásfoglalását.

Netanjahu csütörtökön találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel egyébként az izraeli kormányfő szívélyes kapcsolatokat ápol.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz diplomáciát aggasztják az izraeli kormányfő kijelentései, és Moszkvában úgy vélik, hogy az ígéret beváltása árthat az Izrael és arab szomszédai közötti, régóta várt békekötés reményének.

Az ENSZ sem lelkesedik 

Ciszjordánia egy részének annektálása súlyosan sértené a nemzetközi jogot – reagált az ENSZ főtitkára az izraeli kormányfő ezzel kapcsolatos kijelentésére.

António Guterres úgy nyilatkozott, hogy aggasztja Netanjahu kijelentése, mert ez a lépés pusztító hatással lenne az arab-izraeli béketárgyalások újraindításának kilátásaira, a térség békéjére, és aláásná a kétállami megoldást, amely mellett az ENSZ továbbra is elkötelezett.

Az izraeli kormányfő a hét elején arról beszélt: ha győz a szeptember 17-i előre hozott választásokon, akkor izraeli fennhatóság alá vonja a Jordán völgyét és a Holt-tenger északi részét. Ez nagyjából Ciszjordánia területének 30 százalékát teszi ki. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog szerint nem képezik Izrael részét, hanem megszállt területek.

Rovatok