Index Vakbarát Hírportál

Két amerikai F–15-ös majdnem letarolt két ejtőernyőst

2019. szeptember 12., csütörtök 11:45

Két szabadesésben lévő ejtőernyőst majdnem letarolt két amerikai vadászgép egy angliai repülőtérnél. Az ejtőernyőzők 190 km/óra gyorsasággal zuhantak, amikor 560 km/órával húzott el két F15-ös vadászgépek alattuk. Az eset még áprilisban történt, de a hivatalos vizsgálat most zárult le.

A légiforgalmi irányítóknak értesíteniük kellett volna a pilótákat, hogy a Cambridgeshire-i ejtőernyős hely éppen aktív volt, írta az Airprox Board

A pilóták és a légi irányítás közti kapcsolat azonban a frekvencia túlterheltsége miatt akadozott, ez okozta a zavart a kommunikációban.   Az ütközést el tudták kerülni, de tudniuk kellett volna, hogy ejtőernyőzésre használják a repülőteret, mert ez a mindennapi eligazítás része.

A Chatteris repülőtéren több  ejtőernyős klub is működik , és minden reggel értesítik a légiforgalmi irányítókat, hogy éppen melyik hely aktív. Az Airprox Board szerint Chatteris repülőtér nem tudott volna ennél többet tenni április 17-én sem, amikor majdnem megtörtént a baleset.

Azt a mai napig nem tudják, hogy milyen közel voltak az ejtőernyősök és a vadászgépek egymáshoz, de a vizsgálat során az ejtőernyőzők sisakkameráinak felvételein tisztán ki tudták venni az F15-ös gépeket. 

(BBC

 

Rovatok