Index Vakbarát Hírportál

Életbe léphet Trump szigorú bevándorlási törvénye

2019. szeptember 12., csütörtök 09:55

Elhárult az akadály Donald Trump szigorú bevándorlási törvénye előtt, miután a Legfelső Bíróság jóváhagyta azt, elutasítva a vele szembeni kifogásokat. Ennek nyomán az Egyesült Államok automatikusan elutasíthat minden menedékkérelmet, amennyiben benyújtója egy harmadik országon át érkezett az Egyesült Államok területére – írta a BBC.

A térképre tekintve látható, hogy ezzel gyakorlatilag csak a mexikóiak számíthatnak pozitív elbírálásra, hiszen minden más közép- és dél-amerikai ország menedékkérői Mexikón át juthatnak el az Egyesült Államok déli határáig. Ők legfeljebb Mexikóban nyújthatnak be menedékkérelmet.

A Donald Trump a Twitteren nagy győzelemként számolt be a döntésről, amely az Egyesült Államok elnökének újraválasztási kampányában kulcsfontosságú lehet, már csak azért is, mert ezzel jelentősen csökkentheti a menedékkérők számát:

Jelenleg 811 ezer menedékkérőt tartanak nyilván az Egyesült Államok déli határánál, ebből 590 ezer Salvadorból, Hondurasból és Guatemalából érkezett.

A bűnözéssel és szegénységgel sújtott országok menedékkérői azonban a törvény jóváhagyása után gyors elutasításra számíthatnak. Igaz, Trump a nyáron már más módon is megkönnyítette az illegális bevándorlók kiutasítását: ahhoz , hogy bírósági döntés nélkül ne legyen kiutasítható egy bevándorló, a korábbi két hét helyett már két év Egyesült Államokban való tartózkodást kell igazolni.

A jogi küzdelem nem ért véget, ám a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán már nem lehet tovább akadályozni a még júliusban meghirdetett szabályozás életbe léptetését.

Az  Amerikai Polgárjogi Szövetség ( ACLU) továbbra is a törvény visszavonásán dolgozik, mondván, ez lényegében minden menedékkérő elutasítását jelenté, a mexikóiakon kívül. Márpedig „számít családok ezreinek élete” – nyilatkozta a BBC-nek a szervezet egyik képviselője. 

Az igazságügyi minisztérium szerint viszont a szabályozás rendet teremt a déli határon és hozzájárul a migrációs hullám megállításához és távol tartja a megalapozatlan menedékkérelmeket.

Valójában a menedékkérők hulláma Trump elnökségének évei alatt messze nem érte el az elmúlt két évtized csúcsait. 2000-ben 1,6 millió ember volt nyilvántartva menedékkérőként, 700 alá csak 2008-ra csökkent. Azóta ezt a számot sosem érte el, sőt, 2017-ben mélyponton volt, 300 ezer fővel, igaz, 2019-ben már elérte a 600 ezret.

 

Rovatok