Index Vakbarát Hírportál

Csak ebben az évben már 7 millió embernek kellett elhagynia az otthonát az időjárás miatt

2019. szeptember 13., péntek 05:32

Az idei év első felében közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás (például viharok és árvizek) miatt a világon az idei év első felében – közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC (Internal Displacement Monitoring Centre). A jelentést a kormányok, az ENSZ humanitárius ügynökségei és sajtójelentések alapján állították össze.

A szervezet szerint, mivel az év második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, az év végéig az otthonukat elhagyók száma megháromszorozódhat, és elérheti akár a 22 milliót; ezzel az idei az egyik legsúlyosabb esztendővé válik.

A jelentés megemlíti a Fani ciklont, amely miatt 1,4 millió embernek kellett elköltöznie Indiában és Bangladesben, illetve az Idai ciklont is, amely hatalmas pusztításokat végzett Mozambikban, Malawiban, Zimbabwében és Madagaszkáron. Iránban a lakosság közel 90 százaléka volt árvizeknek kitéve.

Mára a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek miatti elköltözések megszokottá váltak

– hangsúlyozza jelentésében az IDMC.

Alexandra Bilak, a szervezet vezetője cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy fordítsa meg a kedvezőtlen folyamatot, és legyen a belső menekültek millióinak segítségére.

Az IDMC jelentésében szerepel az is, hogy a fegyveres konfliktusok miatt 3,8 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiában és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Rovatok