Index Vakbarát Hírportál

Menekülthajót indítanának a Földközi-tengerre a német evangélikusok

2019. szeptember 13., péntek 22:01 | aznap frissítve

Saját mentőhajót szerezne be a menekültek megmentésére a német evangélikus egyház, írta meg a Zeit Online cikkére hivatkozva az Azonnali.

Pontosabban fogalmazva egy „széleskörű társadalmi szövetséget” alakítanának ki, amibe aztán a kisebb-nagyobb egyesületek beleadják az ehhez szükséges pénzt. Ide várják a különböző sportegyleteket, színi társulatokat, iskolai közösségeket, és más gyülekezeteket is, például a német katolikus egyházat. 

Az egylet megalapítását a következő hetekben készítik elő, a hajó beszerzéséig viszont még egy pár hónap hátravan. Egymillió euró körüli összeg lehet majd a projekt költsége, ennek finanszírozására pedig indítani fognak egy adománygyűjtő akciót is.

„KONKRÉT EMBEREK LESZNEK ezzel MEGMENTVE”

– mondta Heinrich Bedford-Strohm, az egyház tanácsának elnöke. Szerinte mihamarabb politikai megoldás kell hogy szülessen a tengerből kimentettek szétosztására Európában, ezen kívül pedig az államoknak is részt kellene vennie a mentési akciókban. 

Az egyház döntése az evangélikusok júniusi dortmundi találkozójáról ered: egy ott elfogadott javaslatban ugyanis azt követelték, hogy az egyház maga is küldjön mentőhajót a Földközi-tengerre. A javaslatot többek között a német zöldpárti EP-képviselő, Sven Giegold vetette fel, de úgy tűnik, az egyház egésze beleállt.

Bedford-Strohm szerint elfogadhatatlan, hogy emberek csak úgy megfulladjanak, „a szükségnek pedig nincs állampolgársága, így most példaértékű tettek kellenek.”

A katolikus német püspöki konferencia üdvözölte az evangélikus egyház vállalását. „Már most rengeteg módon támogatják az egyházak a tengeri mentéseket”, mondta egy szóvivőjük, és azt ígérik, katolikus oldalról is több aktivitás lesz majd a jövőben ezen a téren. 

Rovatok