Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indult a venezuelai ellenzék vezetője, Juan Guaidó ellen

2019. szeptember 14., szombat 07:35

A politikust azzal a gyanúsítják hogy kapcsolatban áll egy drogcsempész kolumbiai fegyveres bandával. Venezuelában a gazdasági összeomlás és a sorozatos törvénytelenségek ellenére az ügyészség, miként a katonaság is továbbra is Nicolas Madurót, a diktátort támogatja.

Idén februárban Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezére, önmaga és hívei szerint Venezuela törvényes elnöke átjutott Kolumbiába. Ez azért volt izgalmas, mert a Nicolas Maduro diktátor vezette Venezuela korábban lakhely-elhagyási tilalommal sújtotta.

Venezuela azzal vádolta Kolumbiát, hogy a határátkelést Ivan Duque kolumbiai elnök kormánya szervezte meg. Guaidó mindenesetre elment Kolumbiába egy jótékonysági koncertre, amelyen a venezuelaiaknak szánt humanitárius segélyre gyűjtöttek - írja az MTI.

A Szappan-banda

Az elmúlt napokban aztán a helyi sajtóban, illetve az El País madridi napilapban is olyan fényképek jelentek meg, amelyeken Guaidó látható a Los Rastrojos bűnbanda két vezetőjének társaságában. A Los Rastrojos egy 2002-ben alapított, állítólag 1500 tagot számláló gengszterbanda, azért jött létre, mert egy kiugrott rendőr, aki egy nagyravágyó gengszer lett, szóval egy bizonyos "Szappan", vagyis jabon önállósítani szerette volna magát az ország legismertebb bűnbandájától és annak vezetőjétől, Don Diegótól.

A banda központja Cali, és elsősorban kokainnal, heroinnal, marihuánával, kisebbrészt illegális aranybányászattal foglalkoznak. ma már meggyengültek, nem utolsósorban azért, mert a Szappant saját emberei kivégezték egy venezuelai hotelben, a gyilkos osztagot egy szintén jó becenevű gengszter vezette, a Makákó. A Szappant tehát megölték, Makákót pedig elkapták, ő most 33 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

Guaidó szerint sok fénykép készült

Guaidó tagadta, hogy kapcsolatot tart fenn a drogkereskedelem mellett zsarolással is foglalkozó bűnszervezettel. Kifejtette, hogy az említett napon fényképek százai készültek róla, és nehéz megválogatni azokat az embereket, akik fotót akarnak készíteni vele.

Tarek William Saab venezuelai főügyész most a Twitteren jelentette be a nyomozás megindítását.

A fényképek alátámasztják azt a feltételezést, hogy Guaidó és környezete kapcsolatokat tart fenn ezzel a bűnbandával"

- írta Saab, aki szerint az ügyészség olyan információk birtokában van, amelyek szerint a Los Rastrojos segített Guaidónak.

A kolumbiai külügyminisztérium közben azt közölte pénteken, hogy a bűnbanda két szóban forgó vezetőjét azóta már letartóztatták, és bírósági eljárás folyik ellenük. Egyiküket még június 18-án fogták el törvénytelen fegyvertartás és más bűncselekmények miatt, a másik pedig önként adta fel magát.

Nem is segítettünk

A minisztérium tagadta, hogy a kolumbiai hatóságok segítettek Guaidónak átkelni a határon. A venezuelai hatóságok más ügyekben is nyomoznak Guaidó ellen. A dél-amerikai országot súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válság sújtja, amely januárban mélyült el, miután Juan Guaidó az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen.

Noha Guaidót mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok, más országok - például Oroszország - továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

Rovatok