Index Vakbarát Hírportál

Elbukott a szlovák kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány

2019. szeptember 17., kedd 12:28

A szlovák parlament a várakozásoknak megfelelően kedden elutasította a Peter Pellegrini szlovák kormányfő ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványt - írja az MTI.

Az indítványt azért terjesztette elő ellenzéki képviselők egy csoportja, mert Pellegrini nem menesztette az igazságügyi tárca államtitkárát, Monika Jankovskát. Az időközben önszántából távozó államtitkár a hírek szerint a múltban több SMS-t váltott a nagyvállalkozó Marián Kocnerral, aki a rendőrség gyanúja szerint Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya tavalyi meggyilkolását megrendelte.

A 150 fős pozsonyi parlamentben a bizalmatlansági indítvány 62 támogató voksot kapott 66 ellenszavazattal szemben. A mostani nem az első olyan indítvány volt a jelenlegi választási ciklusban, amikor az ellenzék a kormányfő vagy valamelyik minisztere leváltásával próbálkozott, de ezek a próbálkozások kivétel nélkül sikertelenek maradtak.

A parlamenti erőviszonyokat tekintve a mostani eredmény is borítékolható volt, amit az is jelzett, hogy a kormány tagjai közül csak a miniszterelnök volt jelen a voksoláson. A szavazás eredménye annak ellenére sem számít meglepetésnek, hogy a szlovák kormánykoalíció képviselőinek száma a napokban 74-re csökkent, és ezzel gyakorlatilag kisebbségbe kerültek a törvényhozásban. Ez a helyzet azután állt elő, hogy a koalíció legkisebb pártja, a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt frakciójából Katarína Cséfalvayová és Sólymos László is kilépett.

A két képviselő távozása a politikai elemzők szerint a februárra kitűzött parlamenti választások közeledésével függ össze, illetve azzal, hogy a Most-Híd pártot már több hónapja a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalék alatt mérik a közvélemény-kutatások. Az így előállt helyzet egyelőre nem okoz gondot a kormánykoalíciónak, mivel frakción kívüli képviselők egy csoportja már huzamosabb ideje a koalíciót támogatja a szavazásokon.

Rovatok