Index Vakbarát Hírportál

Salvini szélsőjobbos szövetségeséhez megy Orbán Viktor

2019. szeptember 20., péntek 12:35

Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia (Olasz Testvérek, FdI) párt elnöke meghívására Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond szombaton az Atreju nevű jobboldali rendezvényen Rómában - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken.

Az Olasz Testvérek nevű párt az Orbán által eddig favorizált, Salvini-vezette Északi Ligánál is jobbra van a politikai palettán. A nacionalista, unió-ellenes párt vezetője, Giorgia Meloni nyíltan élteti Benito Mussolinit, sőt Mussolini ükunokája is ebben a pártban indult. Kapcsolatuk Orbánnal nem új keletű, tavaly Meloni interjút adott a magyar köztévében, amiben többek között azt mondta, támogatják a magyar politikát, de nem támogatják az EU-t, ami Szovjetunióként akarja rákényszeríteni az akaratát a nemzetállamokra. Meloni szerint a Magyarországgal szembeni szankciókat azért akarják bevezetni, mert megvédte az EU külső határait. Tavaly szeptemberben a párt vezetőjét Budapesten fogadta Orbán Viktor.

Havasi Bertalan szerint Orbán Viktort Az emberek és a népek Európája témakörében kérték fel előadása megtartására, amit a közönség kérdései követnek. Ezután külön tárgyalást is folytat majd Giorgia Melonival.

Rovatok