Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Ausztria legidősebb holokauszttúlélője

2019. szeptember 21., szombat 10:28

Csütörtökön egy tüdőfertőzés miatt 106 éves korában meghalt Marko Feingold, Ausztria legidősebb holokauszttúlélője - írja a The Local.

Feingold nem sokkal a halála előtt is tartott még iskolai előadásokat a holokauszt borzalmairől, idős kora ellenére igen aktív életet élt.

A második világháborúban megjárta Auschwitzot, valamint három további koncentrációs tábort is.

Feingold 1913-ban született az Osztrák-Magyar Monarchia területén, a mai Szlovákiában. 1940-ben Prágában tartóztatták le, ekkor szállították Auschwitzba.

„Azt mondták, három hónapig fogok életben maradni. Két és fél hónap után már majdnem belehaltam a kimerültségbe, amikor sikerült elérnem, hogy helyezzenek át a Neuengamme táborba" - mondta egy korábbi interjúban. Innen később Dachauba, majd Buchenwaldba szállították át. A táborokban építőmunkásként dolgozott.

Végül Buchenwaldból menekült meg, amikor az amerikai seregek 1945-ben felszabadították a németországi haláltáborokat. Az évek alatt az apja és a testvérei is meghaltak a táborokban.

Feingold megpróbáltatásai ezzel nem értek véget, mert Buchenwaldból nem tudott visszamenni Bécsbe, ahogy szerette volna. Ahhoz át kellett volna jutnia a várost körülvevő orosz hadseregen is, mert az oroszok nem akarták visszaengedni a zsidókat. Ezért végül úgy döntött, hogy a német határ közelében, az amerikai megszállási zónában lévő Salzburgban kezdi újra az életét. Végül itt élt egész életében, itt is halt meg.

Salzburgban létrehozott egy hálózatot, ami nagyjából százezer zsidónak segített a brit ellenőrzés alatt álló Palesztinába jutni. Nem akarta elhagyni Ausztriát annak ellenére, hogy az országban nem csökkent az antiszemitizmus. „Lehetetlen volt munkát találni. Azt gondolták, hogy aki a táborokból jön, az biztosan bűnöző, ezért a magam módján kellett boldogulnom" - mondta. Nyitott egy ruhaboltot, ami rövid időn belül igen népszerű lett.

Ausztria a háború után azt a narrativát követte, hogy az ország a Harmadik Birodalom első áldozata, nem kiötlője, csupán kényszerű végrehajtója náci bűnöknek, ezzel pedig megúszta a nemzetközi felelősségre vonást, egészen a 90-es évekig. Ekkor viszont nemzetközi nyomásra újra kellett gondolnia az emlékezetpolitikáját.

Amikor ez megtörtént, onnantól kezdve Feingoldra új korszak köszöntött, a kétezres évek elejére teljesen megváltozott Ausztria hozzáállása a saját múltjához, Feingoldot pedig nagyon felkapták, rengeteg elismerést, díjat kapott. Tavaly találkozott Sebastian Kurz kancellárral, valamint a szélsőjobbos, azóta már megbukott helyettesével, Heinz-Christian Stracheval is.

Rovatok