Index Vakbarát Hírportál

Kitiltják Cannes-ból a környezetszennyező óceánjárókat

2019. szeptember 23., hétfő 20:26 | aznap frissítve

Kitiltják a földközi-tengerparti francia kikötőváros, Cannes kikötőjéből a környezetszennyező óceánjárókat, egészen pontosan azokat, amiknek üzemanyaga 0,1 százaléknál több ként tartalmaz. Mindezt a város levegőjének tisztasága érdekében teszik majd 2020-tól, írja az MTI.

„Ez nem a tengerjáró hajók ellen irányul. Ez a légszennyezés csökkentését veszi célba” – közölte David Lisnard, a város polgármestere a Reuters brit hírügynökséggel.

Az Európai Unió tiszta levegő politikája keretében már 2015. január 1. óta 0,1 százalékon maximálták az üzemanyag kéntartalmát, és az intézkedést bevezették a Balti-tengeri, az északi-tengeri és a La Manche-csatorna kikötőiben, és tervezik, hogy kiterjesztik a Földközi-tenger térségére is.

Az óceánjárók olyan fűtőolajat használnak, amely kétezerszer több kén-dioxidot tartalmaz, mint a hagyományos dízel Axel Friedrich légszennyezéssel foglalkozó német kutató szerint.  

A Cruise Lines International Association (CLIA) adatai szerint idén mintegy 30 millió utas vesz részt 300 óceánjáró utazásain, a tíz évvel ezelőtt 17,8 millióhoz képest. Júliusban, a Norwegian Cruise Line Holdings, amely a cannes-i tengeri közlekedés 40 százalékát adja, megállapodást írt alá a francia város önkormányzatával, vállalva, hogy hajóit környezetbaráttá teszi.

Rovatok