Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé kerül a 852 áldozatot követelő észt-svéd kompbaleset ügye

2019. szeptember 24., kedd 23:45

1994-ben elsüllyedt a Tallinn és Stockholm között közlekedő Estonia komphajó. Az okok nem tisztázódtak, de most új eljárás indulhat.

1994. szeptember 28-ára virradó éjjel a Balti-tengeren elsüllyedt a Tallinn és Stockholm között közlekedő Estonia észt - svéd üzemeltetésű komphajó. A balesetnek 852 halálos áldozata volt, többségüket a hullámsír nyelte el.

A roncs mindmáig a Balti-tenger fenekén hever. A szerencsétlenség okairól máig találgatások vannak, és a felelősség kérdését sem sikerült egyértelműen tisztázni.  Annyit lehet tudni, hogy az éjszakai utazás során élféltől hajnali fél kettőig játszódtak le az események, a hajó orra megsérült, a víz betört a rakodótérbe az autók közé, a hajó süllyedni kezdett. A tragédia a nemzetközi vízeken, úgynevezett finn mentési szektorban történt, sajnos a gyorsan betörő víz és a mindössze 10 fokos tengervízhőmérséklet miatt

csak az utasok egyhatodát sikerült megmenteni.

A svéd Áldozatok és Hozzátartozók Alapítványa már 2016 áprilisában szorgalmazta az észt kormánynál az 1997-ben eredmény nélkül lezárt vizsgálat újrafelvételét. A tallinni igazságügyi minisztérium a beadványt 2018 decemberében azzal utasította el, hogy nincsenek olyan új körülmények, amelyek a vizsgálat újraindítását indokolttá tennék.

A tallinni közigazgatási bíróság most arról hivatott dönteni, hogy a tárca válasza jogszerű volt-e. Amennyiben helyt ad a keresetnek, kötelezné a kormányt a baleset okának további vizsgálatára. Észt sajtóértesülések szerint döntés az ügyben október 24-én várható.

Az Estonia hajót 1979-ben Németországban, Papenburgban építették, előbb Turku és Stockholm között közlekedett, majd Vaasa és Umeå között járt, amikor a függetlenné váló Észtország is belépett a kompüzemeltetésbe, a Tallinn-Stockholm vonalon alkalmazták a hajót.

Rovatok