Index Vakbarát Hírportál

Megvertek egy demokratapárti képviselőt Hongkongban

2019. szeptember 24., kedd 13:23

Kórházi ellátásra szorult egy hongkongi demokratapárti törvényhozó, miután három ismeretlen rátámadt a városban kedd reggel - közölte a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lapra hivatkozva az MTI.

Roy Kwong Chunt, a hongkongi Demokrata Párt tagját egy parkolóban támadta meg három ismeretlen, akik közül az egyik videóra vette az esetet. Kwong asszisztense a Facebookon közölte, hogy a képviselő ugyan eszméleténél volt, amikor kórházba szállították, de erős ütéseket kapott a nyakára.

Az elmúlt hónapokban Kwong aktív szerepet vállalt a városban zajló kormányellenes tüntetéseken, ahol a rendőrség és a demonstrálók között közvetített.

A törvényhozó nem az első a demokratapártiak közül, aki támadás áldozatává vált a június óta tartó tömeges megmozdulásokkal egy időben. Augusztus végén a milliós tömegdemonstrációkat szervező Civil Human Rights Front egyik vezetőjére, Jimmy Shamra és asszisztensére támadt két maszkot viselő, baseballütőkkel felfegyverzett férfi egy kávézóban.

James To, a Demokrata Párt törvényhozója a keddi támadással kapcsolatban hangsúlyozta: Kwong a szavazatok számát tekintve a legtámogatottabb törvényhozónak számít. Szerinte

a legnépszerűbb törvényhozó összeverése vészjósló jel Hongkong és a világ számára arról, hogy Hongkong nem jogállam többé.

Még a Kína-párti Új Nép Pártja is nyilatkozatban ítélte el a támadást, egyben felszólította a lakosságot, hogy tanúsítson mértékletességet, és legyen elfogadó a különböző nézeteket valló emberekkel szemben.

Carrie Lam hongkongi kormányzó egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy nem huny szemet a rendőrség demonstrációkon alkalmazott helytelen intézkedései felett, de támogatja a hatóságot a jogállamiság megvédésében.

A kormányzó azonban továbbra sem hajlandó eleget tenni a tüntetők azon követelésének, hogy állítsanak fel egy független bizottságot a rendőrség túlkapásainak kivizsgálására.

Rovatok