Index Vakbarát Hírportál

Amerikai szenátorok aggódnak a budapesti orosz bank és a magyar titkosszolgálatok miatt

2019. szeptember 25., szerda 10:45

Levélben fejezik ki aggodalmukat amerikai szenátorok amiatt, hogy Budapesten hozza létre a központját az az orosz hátterű  a Nemzetközi Beruházási Bank, amelyet "kémbankként" is szoktak emlegetni, nem véletlenül: ebben a cikkben részletesen leírtuk, milyen lehetőséget kínál az orosz titkosszolgálat egy ilyen intézménynek.

A levelet - amelyet a 24.hu szúrt ki - tíz amerikai szenátor (köztük a demokrata elnökjelölti posztra pályázó Bernie Sanders és Cory Booker) is aláírta, a címzett pedig a budapesti amerikai nagykövet, a magyar kormányzattal egyébként jó viszonyban álló David Cornstein.

A levél fontos része, hogy a szenátorok kitérnek arra:  a nagykövet garanciát kapott a magyar kormánytól arra, hogy az NBB alkalmazottai nem kapnak automatikusan diplomáciai mentességet és alaposan átvilágítják majd őket, ennek ellenére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt tagadta. Mi több, a Fidesz tavasszal át is nyomott a parlamenten egy erről szóló törvényt.

A szenátorok szerint Orbán Viktor támadásai a sajtószabadság ellen ugyancsak aggodalomra adnak okot, és ezt azok a sajtóhírek csak növelik, amelyek szerint Cornstein biztosítékot kért a Magyarországra visszatérő Szabad Európa Rádiótól, hogy nem fog negatív hangvételű cikkeket megjelentetni a magyar helyzettel kapcsolatban.

A levélben a szenátorok Cornsteinhez címeznek olyan kérdéseket, amelyekből érezhető, sem az oroszokban, sem a magyar titkosszolgálatokban nem bíznak.

Pontosabban abban nem, hogy a magyar titkosszolgálatok alkalmasak kivédeni az orosz nyomulást. És ha alkalmasak erre a feladatra, vajon elvégzik-e azt? - kérdezik az amerikai szenátorok Cornsteintől. 

Rovatok