Index Vakbarát Hírportál

Megalapozottak lehetnek a Trump elleni ukrán vádak

2019. szeptember 26., csütörtök 17:20 | aznap frissítve

Nyílvánosságra hozták az amerikai Hírszerző Közösség főfelügyelőjének levelét, amit a Nemzeti Hírszerzés igazgatójának írt – és a CNN ki is rakta. A levél szerint az Trump egy július 25-ei telefonos beszélgetés során egy kis udvariaskodás után

Igyekezett meggyőzni az ukrán vezetőt, hogy segítse az elnök 2020-as újraválasztási kampányát.

Az eredeti vád alapján Trump többször is arra kérte Zelenszkij elnököt, hogy beszéljen az ügyvédjével, Rudolph Giulianival, és vizsgálják ki a demokrata elnökjelölt, Joe Biden fiának érintettségét egy ukrán pénzmosási ügyben. A Hírszerző Közösség főfelügyelője szerint a vád sürgős aggodalomra ad okot, és vizsgálatai alapján a vád hitelesnek tűnik.

A nyomozás elején még nem látta szükségesnek kikérni a hívásról készült felvételt, bár megjegyezte, hogy leginkább az idő szűkössége miatt, és a nyomozás során fontos lesz megvizsgálni a felvételeket.

Csütörtök reggel Trump a követségi alkalmazottaktól követelte, hogy árulják el, ki szivárogtatta ki a hívás részleteit. Arról is beszélt, hogy szerinte hogyan is kéne kezelni az ügyet.

Tudni akarom, ki adta át az információt a szivárogtatónak, mivel már gyakorlatilag egy kém. Tudják, mit csináltunk régen a kémekkel és árulókkal, amikor még okosabbak voltunk, igaz? Egy kicsit máshogy kezeltük a dolgokat, mint manapság.

Rovatok