Index Vakbarát Hírportál

Újságírók törvénytelen megfigyelése miatt vettek őrizetbe magas rangú rendőröket Szlovákiában

2019. szeptember 26., csütörtök 18:04

Újságírók törvénytelen megfigyelése gyanújával a szlovák belügyminisztérium vizsgálati osztálya őrizetbe vett egy volt és egy jelenlegi magas rangú tisztet, valamint egy harmadik rendőrségi vezetőt – írja az MTI.

A rendőrségi vezetők - közöttük Pavel Vorobjov, a Nemzeti Bűnüldözési Hivatal pénzügyi hírszerző osztályának volt igazgatója, valamint Milan Michálik, a pénzügyi hírszerző egység jelenlegi igazgatóhelyettese - őrizetbe vételét a belügyminisztérium is megerősítette. A rendőröket azzal gyanúsítják, hogy egyebek mellett a Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkoltatásával vádolt Marian Kocner üzletember számára gyűjtöttek adatokat újságírókról és vezető ügyészekről.

Vorobjov (aki korábban a rendőrség hírszerző osztályának a vezetője volt, de idén a saját kérésére áthelyezték) nemrégazt mondta, hogy az adatokat Tibor Gaspar akkori rendőrfőnök megbízásából gyűjtötte, de később megváltoztatta a vallomását. Gaspar tagadta a vádat.

Az érintett újságírók korábban vallomást tettek a rendőrségen. Elmondták, hogy valaki a rendőrségen belül listát vezetett róluk, benne személyes adatokkal, a hozzátartozóikra és a gépkocsijukra vonatkozó adatokkal.

2017-ben Kocner megfenyegette Jan Kuciakot, hogy "piszkos információkhoz" jutott a családjával kapcsolatban, és közzéteszi ezeket az információkat. A Kocner üzleteit leleplező Kuciak ezért a rendőrséghez fordult, de azt ügyet félretették.

Rovatok