Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek 32 darab F-35-ös gépet vesznek az Egyesült Államoktól

2019. szeptember 27., péntek 11:57

Az amerikai kongresszus jóváhagyta 32 F-35-ös harci repülő eladását Varsónak - közölte pénteken Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. A vadászbombázók eladását szeptember közepén hagyta jóvá a washingtoni kormány, az amerikai külügyminisztérium akkor kiadott közleményében 6,5 milliárd dolláros üzletről van szó. 

Blaszczak egy interjúban elmondta, hog az amerikai kormányzat által jóváhagyott 6,5 milliárd dollár a maximális lehetséges ár, a végleges összeg megközelítheti a Belgium által kifizettetett összeget. Belgium 4,25 milliárd dollárért szerzett be 34 darab F-35-ös vadászgépet, és ilyen gépeket Olaszország és Hollandia is vásárolt az Egyesült Államoktól.

Az ár attól is függ, hogy mennyiben részesül majd Lengyelország a gépek gyártásában, a technológia-megosztásban, ugyanis Lengyelországban gyártják az F-35-ös futóműveinek és lövedékeinek egyes elemeit. Az ország májusban terjesztette elő az Egyesült Államoknak a vadászbombázók vásárlásra vonatkozó igényét.

Az F-35-ösökkel Lengyelország elöregedő orosz harci gépeit cseréli le, köztük a tavaly több légi balesetet szenvedő MiG-29-es elfogó-vadászrepülőket.

(MTI)

Rovatok