Index Vakbarát Hírportál

Egy napig tartott a roueni vegyi üzem oltása

2019. szeptember 27., péntek 10:38

Eloltották pénteken az északnyugat-franciaországi Rouen egyik vegyi üzemében csütörtök hajnalban keletkezett tüzet, írja az MTI. A veszélyes kategóriába sorolt vegyi üzemben felcsapó lángokban ugyan senki nem sérült meg, de a keletkező füst mintegy 22 kilométer hosszú, 6 kilométer széles sötét sávban borította be a félmillió embernek otthont adó területet. A füst szaga a 120 kilométerrel odébb fekvő Picardie városáig is elért. A La Chaine météo nevű meteorológiai szolgálat fekete esővízről posztolt képeket.

Les images de l’incendie de l’usine Lubrizol à Rouen filmées au drone par les pompiers pic.twitter.com/Ha4RDsO9RP

— BFMTV (@BFMTV) September 27, 2019

A francia hatóságok csütörtökön arra kérték a környékbeli települések lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat. A helyszínt 500 méteres körzetben kiürítették. A helyi iskolákat és óvodákat bezárták, pénteken sem nyitottak ki. A létesítménynél mintegy kétszáz tűzoltó küzdött a lángokkal.

A prefektus közlése szerint elemezték a füstből leszálló kormot és az nem adott okot az aggodalomra. A pontos adatokat a közeljövőben hozzák nyilvánosságra. A 14 hektáros üzem 10 százaléka égett le, a tűzoltóság szerint a tűz nem érintett radioaktív anyagokat, sem pedig olyanokat, amik radioaktivitást bocsáthatnának ki. A tűz okát még vizsgálják, közölte a France TV.

A Szajnába jutott ugyan szennyeződés az üzem vonalában, de azt körülhatárolták, nem jelent gondot az ivóvízre nézve. A szakértők szerint a létesítmény közelében a környezetbe került esetleges olajszennyezés könnyen eltávolítható.

A Lubrizol amerikai vegyianyaggyártó vállalat roueni üzemében, ahol négyszázan dolgoznak, egyebek között kenőolajokhoz állítanak elő adalékanyagokat. A létesítmény, amely 3 kilométerre fekszik a városközponttól és híres roueni székesegyháztól, 1954 óta működik. 2013 januárjában bűzös gázok szivárogtak a gyárból, a szagot Párizs környékén és Anglia déli részén is érezni lehetett. Rá két évre, 2015-ben pedig egy működési probléma miatt kétezer liter kőolaj folyt az esőelvezető rendszerbe.

Rovatok