Index Vakbarát Hírportál

A Trump-botrány után lemondott az USA Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja

2019. szeptember 28., szombat 07:35

Péntek este lemondott Kurt Volker, az amerikai kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja. A tisztségviselő neve felmerült a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 25-i telefonbeszélgetéséről kiszivárogtatott jelentésben.

A telefonbeszélgetés Trump elnökségének egyik legsúlyosabb politikai botrányát robbantotta ki, Trump ugyanis arra igyekezett rávenni a friss ukrán elnököt, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban. Biden jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa, fia, Hunter Biden pedig egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt. Trump és ügyvédje, Rudolph Giuliani hónapok óta próbálnak terhelő bizonyítékokat szerezni Biden ellen, azt állítva, hogy fia vállalati érdekeltsége miatt akarta eltávolíttatni a korábbi ukrán főügyészt.

A New York Times információi szerint a kiszivárogtató a CIA egyik munkatársa. Az illető bejelentésében azt állította, hogy május közepén Kurt Volker beszélt Giulianival, és kármentéssel próbálkozott, miután a jogász felvette a kapcsolatot Ukrajnával.

A jobboldali Fox televízió csütörtök este bemutatta egy júliusi üzenetváltás szövegét. Ezekből kiderült, hogy Volker bátorította Giulianit arra, hogy vegye fel a kapcsolatot Ukrajnával. Ehhez segítséget is ígért neki:

Összehozlak Andrej Jermakkal, aki Zelenszkij elnök bizalmasa

– olvasható Volker üzenetében.

A Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárgott részletei nyomán Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen. Volkert várhatóan október 3-án hallgatja meg a kongresszus a vizsgálattal összefüggésben. Volker mellett várhatóan a külügyminisztérium további négy munkatársát, köztük Marie Yovanovitch-ot, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövetét is meghallgatják majd.

(MTI/Index)

Rovatok