Index Vakbarát Hírportál

Szél miatt letört faág ölt Szlovákiában

2019. szeptember 30., hétfő 14:07 | aznap frissítve

Rendkívül erős szél okozott halálos balesetet Nyitrán. Németországban súlyos közlekedési fennakadásokat okozott. Az elmúlt órákban érte el a viharos szél Magyarország északi területeit.

Nyitrán a rendkívül erős szél éppen akkor szakított le egy faágat, amikor a közelben sétáltak a diákok, írja a parameter.sk. A leszakadó faág megölt egy 14 éves lányt, többeket pedig megsebesített - közölte a rendőrség a Facebookon.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki a rendkívül erős szél miatt. A másodfokú riasztás érvényes a pozsonyi járásokra és a főváros környékére, beleértve a Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Szenci járást is. Ez azt jelenti, hogy ezekben a régiókban a szél erőssége elérheti a 20-23 m/s-t, ami 80-90 km/órának felel meg.

A szél megérkezett Magyarországra is. Az OMSZ másodfokú figyelmeztetést adott ki, mivel

KOMÁROM-ESZTERGOM, PEST, NÓGRÁD, HEVES ÉS BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYÉBEN A SZÉLLÖKÉSEK MEGHALADHATJÁK A 90 KM/ÓRÁT.

De Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Fejér, Jász-Nagykun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is erős szél várható, ami meghaladhatja az óránkénti 70 km-es sebességet. Utóbbi két megyében és főként a keleti országrészben zivatar is lehet, villámlással és jégesővel.

Németország már túl van a nehezén

Közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott hétfőn Németországban a Mortimer nevű viharfront, amely heves széllel és esővel érkezett meg, tudósít az MTI.

A helyenként orkánerejű, az óránkénti 110 kilométert is meghaladó sebességgel lecsapó vihar a reggeli csúcsforgalomban érte el tetőpontját Németország északi részén, súlyos közlekedési fennakadásokat okozva.

A Deutsche Bahn vasúttársaság több órára leállította a távolsági járatokat. Egy InterCity Express (ICE) szerelvény Wolfsburg térségében nekiütközött egy kidőlt fának, a vonat vezetője megsérült. Több településen utcákat, pincéket öntött el a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

Frissítés: Németországban is életet követelt a vihar

Wittenbergnél egy kicsavarodott fa egy autóra zuhant, amelynek vezetője a roncsokba szorult. A 41 éves férfi a helyszínen belehalt súlyos sérüléseibe. Több településen utcákat, pincéket öntött el a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék. 

Dortmundnál egy legelőt is elöntött el a víz, a mélyen fekvő mezőre másfél méternél is magasabb vízoszlop nehezedett, veszélybe sodorva 350 juhot. Az állatokat 120 tűzoltó mozgósításával mentették meg, a munkát megnehezítette, hogy a juhok gyapja magába szívta a vizet, jelentősen növelve súlyukat.

A Mortimer az első nagy őszi vihar Németországban. Különösen veszélyes, mert a fák még nem hullatták le lombjukat, ezért a szél a levelek révén nagy felületbe tud belekapaszkodni. A hatóságok fokozott óvatosságra intenek. A Harz-hegység nemzeti parkjának vezetősége azt kéri, hogy senki ne lépjen be az erdőbe, mert a heves széllökések bármikor kitéphetnek fákat.

A szövetségi meteorológiai intézet (DWD) adatai szerint a hegység legmagasabb pontján, az 1141 méteres Brocken-csúcson óránkénti 143 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

A DWD előrejelzése szerint a viharfront hétfő estére kelet felé elvonul Németország felől, de a nyomában halad a Nils nevű front, amely szintén erős széllel és esővel érkezik, kedden a reggeli órákban.

Rovatok