Index Vakbarát Hírportál

A nyári monszun már több mint 1600 áldozatot követelt Indiában

2019. október 1., kedd 21:12

Az elmúlt 25 év legdurvább monszunja sújtja Indiát június óta, az esőzések következtében már 1673-an meghaltak – írja a Reuters.

Az indiai kormány közlése szerint a haláleseteket többségét az okozta, hogy két északi államban a hatóságoknak nem sikerült úrrá lenniük a helyzeten, a sáros ár így nagyvárosokat öntött el. Az általában júniustól szeptemberig tartó monszun idén 10 százalékkal több csapadékot hozott, mint az 50 éves átlag, és egy hónappal el is húzódik. Múlt péntektől mostanáig 114 ember halt meg Uttar Pradesh és Bihar államokban, utóbbi fővárosában, a kétmilliós Patnában az emberek mellkasáig ért a víz a heves hétvégi esőzések után. 

A klímaváltozás egyik következménye, hogy az időjárás világszerte egyre szélsőségesebb lesz, így van ez Indiában is, ahol a monszun és a szárazság a korábban megszokottnál intenzívebbé válik. Az erős monszun nem tudja kompenzálni az aszályos időszakokban az embereket és a természetet, mert a hirtelen lezúduló sok vízzel a talaj és az élővilág nem tud mit kezdeni, a nagy területen lezúduló esővíz gyűjtése pedig nehéz (ezért az többnyire elszivárog a tengerbe). Az indiai vízhiányról - amelyért az éghajlatváltozás mellett a szervezetlenség és a korrupció is felelős - szóló videónkat itt nézheti meg

Rovatok