Index Vakbarát Hírportál

Fontos megállapodást írtak alá Minszkben az orosz - ukrán konfliktusról

2019. október 1., kedd 23:47

A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki kapcsolattartó csoport tagjai megegyeztek a magát önhatalmúlag Ukrajnától függetlenné nyilvánító donyecki és a luhanszki területek különleges státusának bevezetéséről.

A donyecki és a luhanszki területek különleges státusának bevezetése mellett a kontaktcsoport megállapodott a Petrovszkoje és Zolotoje térségében a csapatszétválasztásról is - jelentette ki Borisz Grizlov különmegbízott, az orosz küldöttség vezetője újságíróknak kedden Minszkben - írja az MTI.

Grizlov szerint a kontaktcsoport ülésének résztvevői - a szakadár területek képviselőit is beleértve - egyeztették álláspontjukat a Steinmeier-formulának az ukrán jogrendben való alkalmazásáról.

A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett formula értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról, és annak ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

Korábbane formula  írásban való elfogadásához kötötte Vlagyimir Putyin elnök részvételét a politikai rendezés érdekében létrehozott normandiai négyek - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - tervezett csúcstalálkozóján.

.

Rovatok