Index Vakbarát Hírportál

Amerikát is elérő rakétákkal parádézott a kínai hadsereg

2019. október 1., kedd 09:26

Nagyszabású katonai parádét tartottak Peking központjában, a Tienanmen téren a Kínai Népköztársaság megalakulásának hetvenedik évfordulóján, írja az MTI.

Hszi Csin-ping kínai elnök a kormányzat több tagjával, és két korábbi elnökkel együtt vonult be az egykori császári palota Mennyei Béke Kapujának (Tienanmen) nevezett bejárata fölött húzódó mellvédre. A palota kapujával szemben elterülő Tienanmen téren kiáltotta ki a Kínai Népköztársaságot Mao Ce-tung 1949. október elsején.

Hszi Csin-ping köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a népköztársaság születéséhez és fejlődéséhez. A kínai elnök azt mondta: Kína a békés fejlődés útján marad, továbbra is együttműködő és nyitott lesz.

Folytatjuk a munkát a világ minden népével annak érdekében, hogy az emberiség közös jövőjét biztosító közösséget alakíthassunk ki

– tette hozzá Csin-ping.

„A kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett abban, hogy az ország megőrizze szuverenitását, valamint biztonságos és fejlődőképes legyen. A hadsereg emellett kiáll a világ békéjének fenntartása mellett” – fogalmazott Hszi. Az elnök megemlítette Hongkongot is, ahol hónapok óta tömegtüntetések zajlanak:

Az előttünk álló úton ragaszkodnunk kell a békés újraegyesülés, valamint az "egy ország, két rendszer", elveihez, és fent kell tartanunk Hongkong és Makaó hosszú távú virágoztatását és stabilitását.

Csin-ping beszéde után megkezdődött a téren a felvonulás: csaknem 15 ezer katona és több száz katonai jármű sorakozott fel. A sort a hadsereg legidősebb és legnagyobb létszámú ágának számító, 1927-ben megalakított szárazföldi erő katonái indították, de elmasíroztak a Mennyei Béke Kapuja előtt a félkatonai fegyveres rendőrség szakaszai, a kínai ENSZ-békefenntartók csapata, illetve a hadsereg különböző osztagaiban szolgáló katonanők és a női milícia is.

A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a hazai gyártású stratégiai H-6N-es bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált. 

A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértők szerint az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.

A katonai bemutató után az ünnepség részeként hetvenezer lufit és galambot engedtek a levegőbe, majd százezer ember, köztük diákok, élmunkások, az 56 nemzetiség képviselői, valamint Kínában élő külföldiek vonultak fel.

(Borítókép: Katonai harci járművek a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén a pekingi Tienanmen téren. Fotó: Thomas Peter / Reuters)

Rovatok