Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a nepáli parlament elnöke, akit nemi erőszakkal vádolnak

2019. október 1., kedd 11:51

Nemi erőszakkal vádolja egy nepáli kormányhivatalnok Krisna Bahadur Maharát, a parlament elnökét, írja az MTI. A politikus kedden lemondott posztjáról. 

A parlament elnöke döntését azzal indokolta, hogy a hatóságok „pártatlan és tisztességes” vizsgálatát akarja biztosítani.

Egy nő azt állítja, hogy az országot irányító Nepáli Kommunista Párt (NCP) politikusa vasárnap éjjel részegen betört az otthonába, bántalmazta, majd megerőszakolta őt. A politikus közleményben visszautasította a vádat. Szerinte ugyanis a nő így áll bosszút, amiért korábban nem vették fel egy állásra, amelyet Mahara irodája hirdetett meg. A hírt a rendőrség egyelőre nem kommentálta.

Maharát 2018-ban választották a parlament elnökévé, miután a két évvel ezelőtti választásokon a kommunista választási szövetség megszerezte a mandátumok többségét. A törvényhozás elnöke – aki korábban már több miniszteri pozíciót is betöltött – tagja volt a katmandui kormány ellen 1996-tól 2006-ig harcoló maoista gerillacsoportnak is, később pedig kulcsszerepe volt a polgárháborút lezáró béketárgyalásokban.

Rovatok