Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes körülmények között tűnt el egy rab egy arkansasi börtönből

2019. október 1., kedd 12:03 | aznap frissítve

Tíz év után újra megszökhetett egy életfogytiglani büntetését töltő rab az egyik állami börtönből Arkansasban − írja a The New York TimesA hatóságok nem tudják, hova tűnt: vagy tényleg kereket oldott, vagy a börtön területén rejtőzik.

A 49 éves Calvin Adams eltűnését hétfőn hajnalban vették észre, utoljára egy biztonsági kamera felvételein tűnt fel néhány órával korábban. 

A férfi 1995-ben elrabolt, majd fejbe lőtt egy 25 éves férfit, a feleségét pedig megsebesítette. Egy közepes szigorral őrzött intézményben ülte büntetését, ahol a kerítésbe halálos mennyiségű áramot vezettek. Összesen két bejárat van, de az oda felszerelt kamerák felvételein nem látszik, hogy Adams elhagyta volna a börtön területét.

Két irányba is nyomoznunk kell. Van rá esély, hogy Adams a kerítésen keresztül szökött meg valahogyan. Mivel azonban nincs rá bizonyítékunk, hogy elhagyta a börtön területét, ezért bent is folyik a keresés.

− mondta Dina Tyler, a börtön szóvivője. Adams megtalálásához kutyáktól kezdve, lovakon át a drónokig mindent bevetnek, eddig azonban nem akadtak semmilyen nyomra. Az egyik kutya ugyan elvezette őket egy közeli postára, azonban nem valószínű, hogy Adams nyomait találták meg, kiderült ugyanis, hogy a posta és börtön között csempészútvonal húzódik.

Adams már 2009-ben is meglógott egyik társával egy másik börtönből. Akkor csupán az őrök egyenruhájára volt szükségük a szökéshez, amelyet már csak azért is volt könnyű megszerezni, mert az uniformist az intézményben varrták. Egy műszakcserével mentek ki, anélkül, hogy bárki felismerte volna őket. A két rab egy nekik otthagyott kocsival lécelt le, négy napig szökésben voltak, ezalatt 1500 kilométert tettek meg. Végül egy rendőrautó üldözőbe vette őket, és miután összetörték a kocsit, már nem jutottak messzire. A sikertelen szökési kísérlet miatt végül rátettek 6 évet Adams amúgy is igen hosszú büntetésére. A börtön az incidens miatt hat alkalmazottat kirúgott ki, az őrök egyenruháját pedig azóta már nem ott készítik.

Adams szökése egy nappal azután történt, hogy Ohio-ban négy rab legyűrve az őröket megszökött. A két eset között valószínűleg nincs kapcsolat, de nem tudni, hogy a férfi egyedül dolgozott-e a szökésen, vagy segítette valaki. 

Rovatok