Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az éles lőszerrel meglőtt hongkongi diákot

2019. október 2., szerda 14:49 | aznap frissítve

A hongkongi rendőrség letartóztatta azt a 18 éves diákot, akit előző nap éles lőszerrel lőtt meg egy rendőr egy kormányellenes tüntetésen. Tony Tsang a hírek szerint a mellkasán sérült meg. Jelenleg kórházban ápolják, állapota stabil. A diákot hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsítják, de egyelőre nem emeltek vádat ellene, írja az MTI. 

A keddi incidensről készült felvételen az látszik, hogy egy csoport tüntető körbevesz, majd rudakkal ütlegelni kezd egy rohamrendőrt. A rendőr társai megtámadott kollégájuk segítségére siettek, és könnygázt fújtak ki. Ez egyik tiltakozó ezután rátámadt egy másik rendőrre, aki szolgálati fegyverével közvetlen közelről tüzet nyit rá. Az eset a CNN videóján 1:05-től látható. 

"A rendőrtiszt úgy érezte, hogy az ő és a társai élete veszélyben van" - indokolta  Teng  Ping-kung rendőrfőnök-helyettes  a célzott lövés leadását. Álláspontja szerint a rendőrnek "nagyon korlátozottak" voltak a lehetőségei, figyelmeztető lövés leadására sem elég helye, sem ideje nem volt. Ezért vizsgálat sem indul a rendőr ellen.

A hongkongi rendőrség tájékoztatása szerint 269 embert vettek őrizetbe kedden, 900 gumilövedéket, 1400 könnygázgránátot és hat éles lőszert lőttek ki.

A rendőrfőnök-helyettes szerint a rendőrök fellépése, beleértve éles lőszer alkalmazását is, "kétségkívül jogszerű és észszerű volt".

Diáktársai aktív, értelmes tanulóként jellemezték Tsangot, akire felnéztek. Néhány iskolatársa a rendőrségi túlkapások kivizsgálását követelte a hongkongi hatóságoktól. "Ha nem hallgattok meg minket, biztosítani fogjuk, hogy az új kormány megbosszuljon minden egyes atrocitást, amelyet ellenünk elkövettetek (...) Ez háborút jelent" - üzente egyikük.

Lüng Csun-jing volt hongkongi kormányzó levelet írt Tsang iskolájának, amelyben a diák kirúgását és az igazgató lemondását követelte. Az igazgató biztosította a diákképviselőket, hogy nem zárják ki Tsangot.

Kedden, a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján több helyszínen csaptak össze a hongkongi tüntetők és a rohamrendőrök. Az évfordulón több ezren vonultak az utcákra Hongkongban, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól, hogy "adja vissza a hatalmat a népnek". A városban hónapok óta tüntetnek az erősödő kínai befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve.

Hongkongban tanuló magyar diákok személyes tapasztalatai alapján a tüntetésekről ebben és ebben a cikkben számoltunk be.

Rovatok