Index Vakbarát Hírportál

Az USA-ban DNS-mintát vennének az összes illegális bevándorlótól

2019. október 3., csütörtök 05:14

A washingtoni kormány azt tervezi, hogy DNS-mintát vesz valamennyi elfogott illegális bevándorlótól, írta az MTI szerint több amerikai lap is az igazságügyi minisztérium nevük elhallgatását kérő tisztségviselőire hivatkozva.

A tervek szerint az igazságügyi tárca munkatársai nemcsak a mostantól érkező illegális bevándorlóktól, hanem a befogadó központokban már őrizetben lévő migránsoktól is DNS-mintát vesznek és az adatokat feltöltik a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) országos bűnügyi adatbázisába.

A tárca tisztségviselői újságíróknak elmondták: az erről szóló szabályozást napokon belül közzéteszik, és a belbiztonsági minisztérium munkatársai meg is kezdhetik a mintavételt a már őrizetben lévő migránsoktól.

Amellett, hogy a rendelkezés emberi jogi kérdéseket is felvet, gyakorlati lebonyolítása is gondokat okozhat, hiszen több százezernyi, már letartóztatott embertől kellene DNS-mintát venni. Az igazságügyi tárca érvelése szerint a szabályozásra azért van szükség, mert így a kormányzat könnyebben azonosíthatja azokat a bevándorlókat, akik a jövőben bűncselekményeket követhetnek el.

Az amerikai kormány idén nyáron kísérleti jelleggel már bevezette a DNS-mintavételt a családos migránsoknál. Így állapította meg, hogy a gyermekek valóban a szüleikkel érkeztek-e az amerikai határra.

Rovatok