Index Vakbarát Hírportál

Közel másfél ezer tonnányi bálnát vadásztak le Japánban

2019. október 4., péntek 17:19

Három hónap alatt 223 bálnát ejtett el az a japán halászflotta, ami pénteken tért haza Simonoszeki kikötőjébe, írja az MTI. A három hajóból álló flotta volt 31 év után az első kereskedelmi célú vadászflotta Japánban.

A japán halászati hivatal fő bálnavadász flottája még júliusban indult el, nem sokkal az ország Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból való kilépése után. Az idei kvótában 232 bálna elejtését tervezték, a hajó végül 1430 tonna fagyasztott bálnahússal tért vissza a kikötőbe: 

187 trópusi bálnát, 25 tőkebálnát és 11 csukabálnát fogtak.

Azonban ez a szám kevesebb a tavalyinál: 2018-ban az akkor még tudományos célúnak nevezett bálnavadászatról 670 tonnával több hússal tértek haza a hajók az Antarktisz vizeiről.

Taku Eto mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszter szerint „csodálatos, hogy ilyen jó kezdést hozott” a kereskedelmi halászat újraindítása, amit továbbra is támogatni fog a kormány.

Nemrég ettem rántott bálnát, évek óta először, és kiemelkedően finom volt

– mondta Eto az AP-nek, és reméli, hogy előbb-utóbb egyre többen esznek majd újra bálnahúst. Manapság a húsféléből évente kb. 4000-5000 tonna fogy a japán halászati hivatal adatai szerint, ami a töredéke az 1962-es 223 ezer tonnás csúcsnak. A II. világháború után volt a legnépszerűbb a bálnahús, azóta viszont a helyét más húsfélék foglalták el. 

2018 decemberében jelentette be Japán kilépését a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból, hogy újra kereskedelmi célú vadászatot folytasson, az erről szóló határozat pedig idén július 1-jén lépett életbe. A japán kereskedelmi bálnavadászat újraindításával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen:

Rovatok