Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson halasztást kérne, ha nincs megállapodás

2019. október 4., péntek 15:22 | aznap frissítve

Pénteken ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (brexit) elhalasztását, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás a brexit feltételrendszeréről - írja az MTI. 

Ezt a brit kormány által a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság elé beterjesztett jogi dokumentáció tartalmazza.

Az Edinburghban ülésező Court of Session pénteken kezdett tárgyalni egy keresetet, aminek benyújtói azt akarják kimondatni a bírósággal, hogy a kormányfőt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről.

A londoni alsóház a múlt hónapban elfogadott egy törvényt, ami alapján ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új brexitmegállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Johnson azonban folyamatosan azt mondta, hogy nem akar halasztást kérni, és a héten javasolt új kilépési terveinek alternatívája csak egy rendezetlen kilépés lenne. A bíróságon beterjesztett dokumentumok viszont most ellentmondanak Johnson kijelentéseinek.

Rovatok