Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy éves fiatalt lőttek lábon a hongkongi rendőrök

2019. október 4., péntek 22:44 | aznap frissítve

Összecsapások törtek ki a rendőrök és a tüntetők között Hongkong utcáin a maszktilalom bejelentése után, írja a dpa német hírügynökségre hivatkozva az MTI. Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtökön jelentette be, hogy szombattól tilos lesz az arcot eltakaró maszkot viselni az illegális és engedély nélküli tüntetéseken.

Helyi idő szerint péntek este a rendelet ellen tiltakozók tüzet gyújtottak, barikádokat emeltek és kirakatokat törtek be. Több kerületben megrongálták a metróállomásokat is: bezúzták a vezérlőtermi ablakokat és elárasztották őket.

Egy metróállomás bejáratánál a tüntetők élőláncot alkottak azért, hogy megakadályozzák a tűzoltókat az oltásban.

A hongkongi metró üzemeltetője teljesen leállította a forgalmat a vonalain.

Több helyen könnygázzal oszlatják a tüntetőket a rendőrök, és figyelmeztették őket, hogy – nem halálos – lövedékeket lőnek ki, ha a tömeg nem oszlik fel.

A dpa értesülése szerint viszont egy civil ruhás rendőr meglőtt egy 14 éves tüntetőt: a helyi sajtó arról ír, hogy combon lőtték a fiatalt a rendőrök és tüntetők párharcában. A hatóságok szerint az eset önvédelemből történt, elmondásuk szerint ugyanis a tisztre gyújtópalackot dobtak, menekülése közben pedig egy másik gyújtópalack felgyújtotta a lábát. 

A tiltakozók egyébként nem csak a rendőröket, de a Pekinghez köthető üzleteket, bankokat is megtámadták: felgyújtották például a Bank of China ATM-jeit, miközben más szomszédos boltokat teljesen érintetlenül hagytak. 

Véget kell vetnünk az erőszaknak

– indokolta az arcmaszkokat betiltó döntést Carrie Lam kormányzó, aki a rendeleti úton bevezetett tilalmat később törvényjavaslat formájában is beterjeszti majd a parlament elé.

A tiltás megsértéséért egyéves börtönbüntetés vagy pénzbüntetés jár, a tilalom pedig nemcsak a maszkokra vonatkozik majd, hanem az arcot elrejtő arcfestésre is – mondta a hongkongi védelmi miniszter. 

Rovatok