Index Vakbarát Hírportál

Már 44 halottja van a bagdadi tüntetéseknek

2019. október 4., péntek 11:00 | aznap frissítve

Pénteken tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a fővárosban összegyűlt több tucat tüntetőre - írja az MTI. Az AFP szerint a biztonsági erők nem a levegőbe lőttek, hanem az emberekre céloztak.  Hivatalos adatok szerint 18 ember vesztette életét a dél-iraki Násziríjában, 16-an Bagdadban haltak meg, mások pedig Amarában, Bakubában, Hillában és Nedzsefben. 

Nem mond le az iraki miniszterelnök, de a helyzet javítását ígéri az ország síiták lakta részén kirobbant, eddig már 44 ember életét követelő tüntetéssorozatra válaszul.

Péntek reggeli televíziós beszédében Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, azt mondta, kormánya igyekszik teljesíteni őket, de arra is felszólította az embereket, hogy menjenek haza. 

Mahdi türelmet kért a munkanélküliség a korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt Bagdadban és az ország déli részén utcára vonulóktól. 

Békülékeny beszédét árnyalja, hogy pénteken is tüzet nyitottak a bagdadi tüntetőkre – írta az MTI. 

Egy nappal korábban már kijárási tilalmat vezettek be a fővárosban. A Reuters rendőrségi forrásai szerint szerda este már a terrorizmusellenes erők elit egységeit is bevetették a tüntetők ellen - éles lőszert és könnygázt is alkalmazva -, megakadályozva a tüntetőket abban, hogy benyomuljanak a bagdadi repülőtérre.

A kétharmadrészt síita, 37 milliós, továbbra is nagy biztonsági kockázatot jelentő országban ez a legsúlyosabb tüntetési hullám Mahdi tavalyi hatalomra kerülése óta – írta a BBC.

A kormányfő szerint az ország problémáira nincsen varázsütésre bevethető megoldás, ám így is komoly ígérettel állt elő: a legrászorulóbbaknak garantált jövedelmet biztosítana. „Az emberek hangját már a tiltakozások előtt meghallottuk” – mondta a kormányfő.

Rovatok