Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedik a Teheránban őrizetbe vett orosz újságírónőt

2019. október 4., péntek 15:56 | aznap frissítve

Őrizetbe vették Julija Juzik ororsz újságírót egy teheráni szállodában, és bekérették az orosz külügyminisztériumba Irán moszkvai nagykövetét, írta az MTI pénteken. 

Péntek este az iráni külügyi szóvivő azt közölte, hogy hamarosan szabadon engedik az újságírónőt. Azt mondta, azért vették őrizetbe, hogy "magyarázattal szolgáljon" egy sor kérdésre.

Juzik anyja szerint a lányát az izraeli szakszolgálatokkal való együttműködéssel gyanúsították meg.

Juzik szeptember 29-én érkezett Teheránba egy magánmeghívásra. Az orosz sajtóattasé szerint Juzik nem tájékoztatta az orosz nagykövetséget útlevele elkobzásáról, "bár férje és lánya szerint számított rá, hogy bizonyos problémákba fog ütközni".

Mehdi Szanai misszióvezetővel Zaharova szerint a történtek körülményeit szerették volna tisztázni és az orosz állampolgár jogainak védelme céljából egyeztettek. Korábban az iráni fővárosban működő orosz nagykövetség azt közölte, hogy Juziktól nem kapott előzetes értesítést a beutazási szándékáról, mint ahogy arról sem tudtak, hogy útlevelét a teheráni repülőtéren szeptember 29-én elvették. 

Juzikot október 2-án vette őrizetbe a teheráni hatóság, és az izraeli szakszolgálatokkal való együttműködéssel vádolták meg. Az orosz felet nem értesítették, de a bírósági tárgyalása sajtóértesülések szerint szombaton megkezdődik. 

A 38 éves orosz újságírónő a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap rosztovi tudósítója és az orosz Newsweek hetilap riportere.

Rovatok