Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen nőni fog az amerikai katonai jelenlét Görögországban

2019. október 5., szombat 19:19 | aznap frissítve

Védelmi együttműködési megállapodást írt alá szombaton Athénban Mike Pompeo amerikai és Níkosz Déndiasz görög külügyminiszter, ami jelentősen megnöveli az amerikai katonai jelenlétet Görögországban – írja az MTI.

Országaink mindig is szövetségesek voltak. A két ország történetében most a legjobbak a kétoldalú kapcsolatok. A védelmi ágazaton kívül érdekünkben áll egy szövetség Görögországgal az energiaügyi kérdésekben is

– mondta Pompeo, Déndiasz pedig arról beszélt, hogy Görögország a stabilitás pillére egy olyan régióban, ahol a nemzetközi jog megsértése komoly problémákat jelent.

A görög tárcavezető egyúttal elítélte a Törökország által Ciprus partjai mellett megkezdett próbafúrásokat. Ezzel kapcsolatban az amerikai külügyminiszter elmondta, tudatában vannak a veszélyeknek, ismerik a tevékenységet, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék a katonai eszkalációt, és hogy egy mindenki számára elfogadható megállapodást érjenek el. Nem engedhetjük meg Törökországnak, hogy illegális próbafúrásokat végezzen – tette hozzá.

Az amerikai és görög külügyminiszter nyilatkozataival párhuzamosan a görög kommunista párthoz és egyéb csoportokhoz köthető emberek ezrei tüntettek a megállapodás ellen a parlamenttel szemben. A tüntetés végén rohamrendőrök csaptak össze kommunista tiltakozókkal, akik vörös festékkel dobálták meg Harry Truman néhai amerikai elnök szobrát. Dimítrisz Kucúmpasz, a görög kommunista párt főtitkára elmondta, szerintük a megállapodás aláírása

Az egyezmény növeli az amerikai erők jelenlétét a Kréta szigetén található Szúda légi és haditengerészeti támaszpontján, a közép-görögországi Lárisza és Sztefanovíkio légibázisain, valamint a Törökországgal közös határ közelében található, északkelet-görögországi Alexandrúpoli kikötőjében.

Rovatok