Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot van Hongkongban: az ENSZ emberi jogi biztosa kivizsgáltatná a rendőri túlkapásokat

2019. október 5., szombat 18:58 | aznap frissítve

Teljesen leállt a hongkongi metróhálózat, miután a kormányellenes tüntetők több állomást is felgyújtottak, írja a BBC.

A pénteki, éjszakába nyúló erőszakos tüntetések fényében igazoltnak látja Hongkong kormányzója a rendkívüli intézkedések alkalmazását. Szombaton közzétett videóüzenetében Carrie Lam elítélte a nagyobb demokráciát követelő felkelők erőszakosságát, és arról beszélt, hogy a lakosság „meg van rémülve”.

Az MTI összefoglalója szerint a kormányzó hozzátette, a „szélsőséges erőszak egyértelműen bizonyította, hogy Hongkong közbiztonsága nagy veszélyben van”. Ez volt az oka a rendkívüli intézkedések elrendelését lehetővé tévő jogszabály alkalmazásának.

Az ENSZ emberi jogi biztosa kivizsgálná a rendőri túlkapásokat

 Független vizsgálatot sürgetett szombaton a hongkongi kormányellenes tüntetéseken történt erőszakcselekmények kivizsgálására Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a malajziai fővárosban, Kuala Lumpurban tartott sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt hét tüntetésein két tizenévest meglőttek, egy újságírót pedig teljesen megvakítottak egyik szemére.

"Aggódunk az egyes tüntetésekhez köthető magas fokú erőszak (...), továbbá a rendőrök és tüntetők sérülései miatt is, köztük azok miatt az újságírók és tiltakozók miatt, akiket a rendfenntartó erők lőttek meg" – adott hangot aggodalmának Bachelet.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Hongkongnak azonnal egy "hatékony, gyors, független és pártatlan" nyomozást kellene lefolytatnia az erőszakcselekményekkel, köztük a lövöldözésekkel kapcsolatban, és azok felelőseit pedig bíróság elé kell állítani. "Határozottan elítéltem az összes erőszakcselekményt minden oldalról, és felszólítom a tüntetésekre reagálókat és a tiltakozásokban részt vevőket, hogy békés és erőszakmentes módon tegyék azt" – mondta.

A pénteki demokráciapárti demonstráció hamar elmérgesedett, teljesen leállt a hongkongi metróhálózat, miután a kormányellenes tüntetők több állomást is felgyújtottak, vagy boltokat rongáltak meg, többnyire olyat, ahol a tulajdonos a kínai kormányhoz kapcsolódik. Ezen a videón a Xiaomi nevű kínai techcég egyik üzletében láthatóak a tüntetők:

Több mint 50 éve nem használt jogszabály

A kormányzó pénteken jelentette be, hogy szombattól tilos lesz az arc eltakarása az engedély nélküli tüntetéseken.

A politikus egy olyan, még a brit gyarmati időszakból származó jogszabályra hivatkozva rendelte el a tilalmat, amelyet több mint ötven éve nem alkalmaztak, és amely lehetővé teszi, hogy a város hatóságai a közérdekre hivatkozva rendkívüli intézkedéseket foganatosítsanak.

A lépés erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett a hónapok óta tartó belpolitikai válságban. A demonstrálók jelentős károkat okoztak a metróban, amely teljes egészében le is állt. A rendőrök megsebesítettek egy 14 éves fiút a tüntetők tömegében, a demonstrálók üzleteket és metróállomásokat gyújtottak fel az éjszakába nyúló tüntetéseken. Vasárnapra pedig újabb óriási tömegtüntetést szerveznek az ellenállók.

A Kínához tartozó városban április óta tüntetnek az erősödő pekingi befolyás ellen, demokratikus reformokat és a kormányzó távozását sürgetve. A tüntetések miatt szombaton egész nap zárva maradt a naponta ötmillió utast szállító metró, valamint több bevásárlóközpont és szupermarket sem nyitott ki. A kínai kormány szerint idegen hatalmak állnak a megmozdulások mögött, a tüntetőket erőszakos rendzavaróknak tartják.

(Borítókép: bezárt metróállomás Hongkongban. Fotó: Susana Vera/Reuters)

Rovatok