Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Már a hétvégén megkezdődhet a szíriai hadművelet

2019. október 5., szombat 12:48

Törökország légi és szárazföldi hadműveletet tervez az Eufrátesz folyótól keletre fekvő szíriai területeken, jelentette ki a Reuters szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök, aki szerint ez akár már szombaton vagy vasárnap megkezdődhet. Erdoğan már korábban is utalt rá, hogy újabb beavatkozásra készül Szíriában.

Törökország megállapodott az Egyesült Államokkal egy közösen kialakítandó északkelet-szíriai biztonsági övezetről, amelyre Törökország szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia fenyegetése miatt van szükség. Viszont Ankara a törökországi kurd szakadárokkal szövetséges terrorszervezetnek, és így nemzetbiztonsági fenyegetésnek, míg Washington a leghatékonyabb partnerének tekinti az YPG-t az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban.

Törökország legalább egymillió szíriai menekült visszatelepítését is el akarja érni az északi részen létrehozandó biztonsági övezetbe.  A zóna azonban csak részben terjed ki a törökök és vazallusaik által ellenőrzött észak-szíriai területekre, Ankara fő célja valójában az, hogy lefegyverezzék az USA által támogatott,  a török nacionalizmussal szemben álló kurd milíciák  által létrehozott Észak-Szíriai Demokratikus Föderációt.

A törökök szerint Washington halogatni akarja az övezet kialakítását. Abban sincs egyetértés, hogy mennyire nyúljon be az övezet Szíriába.

Erdoğan szeptember 16-án arról beszélt, hogy amennyiben Ankara két héten belül nem éri el az ügyben a kívánt eredményt, akkor saját hadműveletbe kezd. Törökország az utóbbi három évben Szíria északnyugati részén már két hadműveletet is végrehajtott, egyet az Iszlám Állam, egyet pedig az YPG ellen.

Rovatok