Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre kizárja Észak-Korea a nukleáris leszerelést

2019. október 6., vasárnap 18:50

Észak-Korea egyelőre kizárja az újabb munkamegbeszéléseket a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal – írja a KCNA észak-koreai hírügynökségre hivatkozva az MTI. A svéd fővárosban, Stockholmban tartott tárgyalások még szombaton szakadtak meg, az ázsiai ország külügyminisztériuma pedig addig nem folytatja azokat, amíg az USA nem változtat „ellenséges politikáján” a kommunista országgal szemben.

A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával. Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz

– idézte Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyalót a svéd Dagens Nyheter napilap.

Ezzel ellentétben az amerikai külügyminisztérium szóvivője jó megbeszélésekről számolt be: Morgan Ortagus szerint Kim Mjong Gil nyilatkozata nem tükrözi a nyolc órás tárgyalások „tartalmát és légkörét”, a részükről pedig két hét múlva szívesen folytatnák a tárgyalásokat a svéd fővárosban. 

Erre a phenjani külügy úgy reagált, hogy Washington félrevezeti a közvéleményt „egy olyan teljességgel megalapozatlan történet terjesztésével, miszerint mindkét fél hajlandó az újabb találkozóra”. Szerintük az USA-nak „nincs politikai szándéka az amerikai–észak-koreai kapcsolatok javítására, és a bilaterális kapcsolatokat mindössze saját pártos belpolitikai érdekeire akarja felhasználni”.

Az amerikai politika miatt pedig a phenjani külügy szerint nem maradt más választásuk, mint hogy tovább fejlesszék a nukleáris fegyvereiket, ugyanis

csak így tudnak szembeszegülni „az ország megszállását célzó amerikai összeesküvéssel”.

Észak-Korea még szombaton jelentette be a csütörtökön megkezdett tárgyalások megszakítását: a tervek szerint azon a napon lett volna az első hivatalos munkaügyi vita, mióta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun júniusban találkozott.

Rovatok