Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki győzelem a koszovói előrehozott választáson

2019. október 6., vasárnap 22:22 | aznap frissítve

A szavazatok 80,1 százalékos feldolgozottsága szerint fej fej mellett jutott az élre a vasárnapi koszovói előrehozott parlamenti választáson a két legnagyobb ellenzéki párt, a Vetevendosje (Önrendelkezés) és a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a voksok 26 és 25 százalékával – írja a Klan Kosova televízió. A harmadik helyen Hashim Thaci államfő Koszovói Demokrata Pártja (PDK) áll a voksok 21,1 százalékával.

Ramush Haradinaj eddigi kormányfő Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű koalíciójára voksolt a szavazók 11,6 százaléka, míg a szerbek listája a szavazatok 5,9 százalékát szerezte meg. 

Eszerint az exit poll felmérésnek igaza volt: a Behgjet Pacolli külügyminiszter vezette Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű koalíció nem szerezte meg a 120 tagú parlamentbe való bekerüléshez szükséges 5 százalékot. 

A részvételi arány az MTI előzetes jelentése szerint 44 százalékos volt, ami 3 százalékkal magasabb, mint a két és fél évvel ezelőtti előrehozott parlamenti választásnál volt.

Európa legfiatalabb országában ez volt a negyedik előrehozott választás, két és fél évvel a legutóbbi – szintén előrehozott – parlamenti voksolás után. A koszovói politikai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Rovatok