Index Vakbarát Hírportál

A szocialisták nyerték a választást Portugáliában

2019. október 6., vasárnap 21:49 | négy éve frissítve

Vasárnap este parlamenti választást tartottak Portugáliában, a hétfő reggeli végeredmény szerint pedig a Szocialista Párt győzött a választáson - ahogyan azt a Reuters hírügynökség jósolta még a exit poll adatok alapján. António Costa miniszterelnök pártja 36,7 százalékos eredményével eddig 106 helyet szerzett a lisszaboni parlament 230 fős alsóházában, a Köztársasági Gyűlésben – a mostani állapotok szerint pedig még 4 hely kiosztásra vár.

Az eredmények szerint tehát koalícióra kényszerülhet majd más baloldali pártokkal – vagy továbbra is kisebbségben kormányozza majd az országot, mint ahogyan teszi azt 2015 óta a többi baloldali párt külső támogatásával. 

A második helyre 27,9 százalékos eredménnyel a jobbközép Szociáldemokrata Párt futott be, ez 77 mandátumot jelent számukra. Harmadik helyre ért be a Baloldali Blokk a szavazatok 9,7 százalékával, ezzel 19 helyet szereztek maguknak. 

Rajtuk kívül még bejutott a parlamentbe az Egységes Demokratikus Koalíció (CDU) nevű kommunista-zöld választási szövetség a szavazatok 6,5 százalékával – és 12 képviselői hellyel. A konzervatív CDS-Néppárt az eddigi 18 helyett mindössze 5 képviselőt küldhet a törvényhozásba a maga 4,3 százalékos eredményével, és a PAN rövidítésű környezet- és állatvédő párt is csak 4 mandátumot szerzett a 3,3 százalékos eredményéhez. A választási részvétel 54,5 százalék volt a közszolgálati RTP adatai szerint. 

Az exit poll felmérések közzététele után a kormányzó Szocialista Párt be is jelentette választási győzelmét: képviselőjük, Ana Catarina Mendes szerint nagy győzelmet arattak a voksoláson, és stabil kormány megalakítására törekszenek, írja az MTI beszámolója.

Rovatok