Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatott médiacézárból lehet királycsináló Tunéziában

2019. október 6., vasárnap 23:37

Vasárnap a korábbi elnök halála miatt rendeztek előrehozott parlamenti választást Tunéziában, írja az MTI, a választási bizottság első adatai alapján pedig a részvétel alacsony, 41 százalékos volt.

A nem hivatalos végeredményt legkorábban keddre ígérik, a vasárnap este megjelent exit poll eredménye szerint viszont a legnagyobb párt a tuniszi parlamentben a mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) lesz a szavazatok 17,5 százalékával – ezzel 40 mandátumot szerezhet a 217 fős parlamentben. Az elemzők nagy meglepetésére szoros versenyben követi őt a Tunézia Szíve párt (Kalb Túniszt) 15,6 százalékkal: a pártot idén júniusban alapította Nabíl Karui médiamágnás,

akit azóta letartóztattak adócsalás és pénzmosás gyanújával.

Ha az exit poll valós képet mutat, akkor az Ennahdának több kisebb rivális párt és független képviselő támogatását is meg kell szereznie a parlamentben ahhoz, hogy elérje a kormányzáshoz szükséges 109 fős többséget.

A voksolás lezárása után az Ennahda és a Kalb Túnisz is győztesnek kiáltotta ki magát – és korábban már mindkét párt kölcsönösen kizárta az együttműködés lehetőségét egymással.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem fognak egymással koalícióra lépni: a 2014-es választás után pár hónappal alakított egységkormányt az akkor 69 mandátumot szerző Ennahda és a szekuláris Éljen Tunézia (Tahíjja Túnisz). A koalíciót azonban egyre több belső ellentét feszítette, amelyek lassították a külföldi kormányok által elvárt gazdasági reformokat is.

Jövő vasárnap pedig Tunézia ismét választani fog: október 13-án tartják majd meg az előrehozott elnökválasztás második fordulóját, ahol a fent már említett Nabíl Karui csap össze az első fordulót megnyerő Kaisz Szaíd jogászprofesszorral.

Rovatok