Index Vakbarát Hírportál

Macron: A hét végéig eldől, hogy lehet-e új brexitmegállapodás

2019. október 7., hétfő 11:12

Az EU a hét végéig eldönti, hogy lehetséges-e új brexitmegállapodás, erről beszélt Emmanuel Macron francia elnök Boris Johnson brit miniszterelnökkel.

A BBC szerint Johnson a hétvégén telefonon azt mondta Macronnak, hogy szerinte lehetséges megállapodás, de az EU-nak igazodnia kell az Egyesült Királyság által tett kompromisszumokhoz. Johnson a napokban egyenként beszélni akar a tagállamok vezetőivel. Macron pedig arról beszélt, hogy a következő napokban fel kell pörgetni a Michel Barnier EU-s főtárgyaló és Johnson brit EU-ügyi tanácsadója, David Frost közötti tárgyalásokat.

Johnson a múlt héten állt elő új brexitjavaslataival, amik szerinte alternatívát kínálnak az elődje, Theresa May kilépési megállapodásában a brit parlamentnek elfogadhatatlan ír–északír tartalékmegoldással (backstop) szemben. Azonban

AZ EU JELEZTE, HOGY A JAVASLAT az eredeti formájában NEM LEHET EGY VÉGLEGES MEGÁLLAPODÁS ALAPJA.

A tárgyalások hétfőn folytatódnak a felek között, a britek annyit mondtak, hogy „részletezik" az ajánlatukat. Azonban a javaslat ebben a formában nem elfogadható a kérdésben kulcsszereplő Írországnak és a lényegi változtatásokat kérő EU-nak sem.

Stephen Barclay brexitügyi államtitkár azt mondta a BBC-nek, hogy szerinte meglenne a tervezet támogatása a brit alsóházban. A toryk mellett az őket támogató északír unionisták, és a Munkáspárt legbrexitpártibb képviselői is jelezték, hogy támogatnák a javaslatot.

Barclay azt mondta, hogy azon is gondolkoznak, hogy még az EU-csúcs előtt megszavaztatják a parlamenttel Johnson tervét, ha úgy látják, elégséges támogatás jött össze mögötte.

Jeremy Corbyn, a Labour vezetője, és a többi ellenzéki párt viszont ellene volt. Johnsonnak az északírekkel együtt sincs többsége, ezért mindenképpen ellenzéki kiszavazásokra lenne szüksége. Az ellenzéki pártok vezetői hétfőn egyeztetnek a következő lépésekről.

A brexittárgyalások állásáról, a különböző forgatókönyvekről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok