Index Vakbarát Hírportál

Elutasította egy skót bíróság a rendezetlen brexit bírói tilalmát kezdeményező keresetet

2019. október 7., hétfő 16:21

Egy skót bíróság elutasította azt a keresetet, amivel a bírósággal akarták kimondatni aktivisták és ellenzéki politikusok, hogy Boris Johnson miniszterelnöknek be kell tartani a törvényt, ami alapján egy rendezetlen brexit elkerüléséhez újabb halasztást kellene kérvényeznie az EU-nál.

Johnson a múlt héten állt elő brexitjavaslataival, amik azonban a mostani formában nem elfogadhatóak az EU-nak. Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy a tárgyalások végén a hét végére eldől, hogy lesz-e új brexitmegállapodás.

A brit alsóház viszont már korábban törvényben kötelezte arra Johnsont, hogy amennyiben nem sikerül új megállapodást elérnie az október 17-18-i EU-csúcson, akkor kezdeményeznie kell a kilépési határidő újabb halasztását az EU-nál, hogy ezzel kerüljenek el egy megállapodás nélküli, rendezetlen kilépést. Johnson ehhez képest pénteken is kiírta a közösségi médiába, hogy „nem lesz halasztás" október 31-hez képest.

Johnson nyilatkozatai miatt aktivisták és ellenzéki képviselők egy skót bíróságon kezdeményezték, hogy mondja ki, pontosan mi történne, ha Johnson a törvényi kötelezettség ellenére sem kérne újabb halasztást. Ott viszont a kormány által benyújtott dokumentumokból az derült ki, hogy Johnson elküldené október 19. után a halasztási kérvényt az EU-hoz.

A bíróság szerint nem férhet kétség ahhoz, hogy a kormányfő azt ígérte, betartja a törvényeket. Ezért pedig nincs szükség bírósági kényszerítő intézkedésekre. Lord Pentland bíró szerint a kormány nyilvános nyilatkozatai politikai célt szolgálnak, és nem végleges kinyilatkoztatások arról, hogy a kabinet tisztában van-e a jogi kötelezettségeivel, írja a BBC.

A kereset egyik benyújtója jelezte, hogy fellebbezik az ítélet ellen.

A brexittárgyalások állásáról, a különböző forgatókönyvekről  itt írtunk bővebben>>>

Rovatok