Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea az USA-t és csatlósait fenyegeti az ENSZ BT-n keresztül

2019. október 7., hétfő 20:20

Észak-Korea hétfőn óva intette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék a kommunista vezetés rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), mert az „felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére”.

A 15 tagú ENSZ BT várhatóan kedden ülésezik zárt ajtók mögött azután, hogy Észak-Korea a múlt héten saját közlése szerint sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM), pont akkor, amikor Stockholmban az Egyesült Államokkal tárgyaltak volna a nukleáris leszerelésről. Az ENSZ BT összeülését ezek után Németország kezdeményezte Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával.

Erre válaszul Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy biztosak benne, hogy a brit-francia-német kezdeményezés mögött az Egyesült Államok áll, és hogy az USA-nak, illetve csatlósainak „tudatában kell lenniük azzal, hogy amennyiben jelen pillanatban felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére.”

A kérdésre, hogy ez pontosan milyen lépéseket jelentene, és hogy lehet-e újabb rakétatesztre számítani, Kim azt mondta, hogy figyeljék, mit tesznek a jövőben, de hozzátette, hogy ez nem jelent feltétlenül újabb rakétatesztet írja az MTI.

A múlt heti rakétakísérlet volt a legprovokatívabb azóta, hogy 2018-ban Észak-Korea ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal.

Rovatok