Index Vakbarát Hírportál

Hétből öt unokáját kitette a királyi házból a svéd király

2019. október 7., hétfő 18:00

XVI. Károly Gusztáv svéd király bejelentette, hogy leszűkíti a királyi ház tagjainak számát, vagyis azok körét, akiknek hivatalos kötelezettségeket kell ellátniuk. Az uralkodó hétfői közleménye szerint

hét unokája közül öt hivatalosan nem tagja többé a királyi háznak.

A szűkítés Zsófia hercegnő és Károly Fülöp herceg két fiát, valamint Magdolna hercegnő és Chris O'Neill három gyerekét érnti, nekik nem kell többé hivatalos udvari kötelezettségeket teljesíteniük, írja az MTI. A kötelezettségek megúszása mellett mást is veszítenek az unokák: ők még megtarthatják hercegi és hercengnői címüket, ám leendő rokonaik már nem kapják meg ezt. Igaz, Magdolna férje, Chris O'Neill brit-amerikai üzletember már a házasságkötéskor úgy döntött, hogy nem veszi fel a hercegi címet.

A döntés ugyanakkor nem vonatkozik Esztella hercegnőre és Oszkár hercegre, a trónörökös Viktória hercegnő és férje, Dániel herceg gyerekeire, ők továbbra is a királyi ház tagjai.

Sándor és Gábor herceg, valamint Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik, azonban nem királyi fenségek többé és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtartják hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá

– fogalmaz a közlemény.

A 40 éves Károly Fülöp herceg és a 37 éves Magdolna hercegnő Viktória fiatalabb testvérei. A hétfői döntés értelmében gyerekeik nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra, amely a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi.

A monarchia ismerői közül sokan meglepődtek a bejelentésen, Fredrik Wersäll, a svéd királyi udvar magas rangú tisztviselője azonban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést többéves vita előzte meg.

„A királyi család igen kiterjedt. Ha a harmadik generációt is beleszámítjuk, jelenleg tízen vannak a trónutódlási rendben” – idézte Wersällt az SVT televízió.

A trónutódlás nem változik

A hétfői bejelentés nem érinti a trónutódlási sorrendet, az említett öt unoka azonban inkább magánszemélynek tekintendő, szabadon vállalhat állást vagy indíthat vállalkozást a jövőben - olvasható a svéd médiában.

Wersäll szerint Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő nagyon pozitívnak ítéli, hogy gyerekeik feladata a döntéssel egyértelművé vált.

Rovatok